24 Ocak 2018 Çarşamba

DİSK, KESK, TMMOB: Yoksulu daha da yoksul yapan, Efrin savaşını derhal durdurun.!

Emek ve meslek örgütleri olan KESK, DİSK ve TMMOB temsilcileri Efrin’e yönelik başlatılan operasyonun hiç bir haklı gerekçesi olmadığını ve bu operasyonları Türkiye’nin başka ülkelerin içişlerine karışmak olduğunu aktararak, emekçilerin ortak görüşünün savaşın sermayedara yarar, emekçilere ise yoksulluk ve ölüm getirdiği yönünde. ESP de yaptığı açıklamada, savaş harcamalarına tepki gösterdi
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte Efrin’e yönelik saldırısını değerlendirdi.
Herkes savaşa karşı tutum almalı
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, savaşta mağdur olan kesimlerin başında emekçilerin geldiğini söyledi. “Afrin’e savaş olmasını istemiyoruz” diyen Görgün, “Biz bugüne kadar Suriye tarafından Türkiye’ye yönelik bir saldırı görmedik, duymadık ve okumadık. Türkiye böyle bir gerekçe ile Afrin’e savaş açtı. Bu inandırıcı değil” dedi. Dünyanın tüm savaşlarında yoksulların mağdur edildiğini ifade ederek tüm emekçilerin bulundukları yerlerde savaşa karşı tutum geliştirmelerini istedi.
Türkiye halklarının kazanımı olmayacak
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise, Efrin’e yönelik gerçekleştirilen savaşa ilişkin konuşmasında savaşın Türkiye halkları arasında ciddi bir bölünmeyi de beraberinde getireceğini ifade ederek şunları söyledi: “ Bu savaş Türkiye’de ırkçı ayrımcı, tekçi mezhepçi siyasetin güçlenmesine ve sürdürülmesine neden olacak bir savaştır. Özellikle hükümetin MHP ile kurduğu bu İslamcı ve milliyetçi ittifakı milliyetçilik tekçilik üzerinde güçlendirerek, önümüzdeki bir erken seçimle milliyetçi tabanı iç siyaseti dizayn etmeye yönelik bir siyaset olarak değerlendiriyoruz. O açıdan KESK olarak Türkiye halklarına hiçbir kazanımı olmayan ve daha çok emekçileri ve işçileri yoksullaştıracak bu müdahaleden biran önce vazgeçilmesini ve durdurulmasını talep ediyoruz” dedi.
Bu operasyon iç savaş politikasıdır
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da, söz konusu savaşı iç politika malzemesi olarak niteleyerek, “Türkiye’nin sınır güvenliği bahane ediliyor” dedi. Korkmaz: ”Biz Türkiye’nin barış politikasını gütmesinden yanayız. Suriye politikasında başından beri izlenen yanlış politikaların sonuçlarını kitlesel katliamlar ile yaşadık. Zaten Türkiye ekonomisi şuanda can çekişiyor. Bu krizin yükü hem zamlar ile hem de yüksek vergiler ile emekçilerin sırtına yükleniyor” dedi.
Halklar Efrin’e kardeşlik eli uzatmalı

Öte yandan ESP Genel Başkan Yardımcısı Fadime Çelebi ise, halkların Efrin’e kardeşlik köprüsünü kurup daha fazla ses olması gerektiğini belirterek, “Emekçilerin, halkların cebinden kısılan vergi ve zamlarla bütçe yatırılıyor ve başlatılan işgal girişimine paralar akıyor. Buna karşı çıkılmalıdır” diyerek TSK’nın Afrin’e haksız saldırısına tepki gösterdi.