21 Ocak 2018 Pazar

Türk istihbaratı: Silah kaçakçısı ABD'de Türkiye aleyhine tanık olacak, kod adı 'Z'..!

Nisan 2016’da Karadağ’da yakalanıp, Ekim 2016’da ABD’ye teslim edilen "uluslararası silah ve uyuşturucu kaçakçısı" Mehmet Gezer hakkında yeni bir gelişme var.
Zarrab’ı tutuklatan eski Savcı Preet Bharara bakıyordu Gezer’in dosyasına da. Hürriyet’ten Toygun Atilla’nın haberine göre, Türk istihbarat birimlerinin, Mehmet Gezer’in Türkiye aleyhine tanıklık yapacağı bilgisine ulaştığı ortaya çıktı.
İstanbul Başsavcılığı’nca ABD’ye gönderilen yazıda bu bilgiye ulaşıldığı belirtiliyor:
“Şüphelinin, savcı Özcan Şişman’ın kasıtlı ihmali sonucu vuku bulan bombalı saldırılardan FETÖ/PDY mensupları yerine devletin güvenlik ve istihbarat birimlerinin sorumlu olmasını gerektirecek şekilde oluşturulan kurgu ve mizansen içinde yer aldığı, bu eylem ve olaylara ilişkin bulgu ve bilgileri yetkisi olmayan kurum ve kuruluşlara verdiği, New York Güney bölgesi mahkemesindeki davada tanık olarak dinleneceğine dair bilgilere ulaşılmıştır.”
New York Güney Bölge Savcılığı, 49 yaşındaki Türkiye vatandaşı Mehmet Gezer’le birlikte Suriye vatandaşı Saber Karimch’in Eylül 2015 ile Mart 2016 arasında gizli görevdeki ABD muhbirleriyle yaptıkları görüşmelerin kayıtlarının bulunduğu belirtmişti Ekim 2016’da ABD yapılan açıklamada.
Bu görüşmelerde, ikili, kendilerini Meksikalı uyuşturucu satıcıları olarak tanıtan muhbirlere büyük miktarlarda makineli tüfek, el bombası ve diğer bazı ağır silahları satmayı önerdikleri belirtilmişti.
Bu kayıtlara ve savcılığın iddialarına göre, Gezer ve Karimch, bu silahların Meksika'dan ABD'ye dağıtılmak üzere gönderilen kokain sevkiyatını korumak amacıyla kullanılacağının bilincinde olarak bu satış işlemini yapmaya çalışıyor.
"Uyuşturucu ticareti, sahtecilik, suç örgütü üyeliği" suçlarından sabıkalı olan Gezer, 2013’teki Reyhanlı saldırısından önce polise ihbarda bulunan "Z" kodu ile isimlendirilen kişiydi aynı zamanda. MİT TIR’ları davasında tutuklu eski savcı Özcan Şişman’ın da "gıyaben tanırım" dediği iddia edilmişti Gezer için.

2015 yılında tutuklanan Şişman, mahkemede yaptığı savunmada 53 kişinin öldüğü Reyhanlı saldırısında MİT’in parmağı olduğunu öne sürmüştü.