İran’da Vida Movahed isimli bir kadının zorunlu başörtüsü kuralını bir sopaya bağlı başörtüsünü sallayarak protesto etmesinin ardından ülkede kadınların benzer eylemlere başladığı öğrenildi. Kadın hakları alanında çalışmalar yürüten Masih Alinejad protestoları “Bu kadınlar bir giysi parçasını protesto etmiyor. Bu kimliğimiz, itibarımız ve seçim yapma özgürlüğümüzle ilgili” sözleriyle değerlendirdi.
İran’da ekonomik gidişatı protesto amacıyla başlayan ve siyasi rejime tepkiye yönelen eylemlerin hemen öncesinde Vida Movahed isimli bir kadın, zorunlu başörtüsü kuralını protesto etmek için ülkenin başkenti Tahran’daki Enghelab sokağında bir dağıtım kutusunun üzerine çıkmış, bir sopaya bağlı başörtüsünü sallamıştı.
Movahed’in bu protestosu sonrası İran’da diğer kadınlar da Tahran Caddesi üzerinde benzer eylemler gerçekleştirdi.
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde en az üç kadının dağıtım kutularına çıkarak, sopaya bağlı başörtüsünü salladığı görüldü.
Guardian’ın haberine göre 31 yaşındaki Movahed’in bu eylemi, böylelikle İran’da rejim karşıtı tepkiye yönelen protestolarla doğrudan bağlantısı olmamasına rağmen ülkede sosyal ve siyasi özgürlük olmamasından dolayı tepkili olan kadınların harekete geçmesine neden oldu.
‘Bu protesto kimliğimiz ve seçim yapma özgürlüğümüzle ilgili’
Resmi Twitter'da görüntüleResmi Twitter'da görüntüle
Golnaz Esfandiari
These two women are being hailed as heroes by many Iranians for protesting the compulsory hijab rule that has violated women's rights in Iran for nearly four decades.
Twitter Reklamları'na ilişkin bilgiler ve gizlilik
İran’da insan hakları alanındaki çalışmalarıyla tanınan avukat Nasrin Sotoudeh, Movahed’in durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.
Sotoudeh, Pazar günü yaptığı açıklamada, daha önce gözaltına alınan Movahed’in serbest bırakıldığını duyurdu.
Yapılan yeni protestoları da değerlendiren Sotoudeh, “Bugün, ikinci bir kadının aynı yerdeki dağıtım kutusu üzerinde durduğu, başörtüsünü sopanın ucunda havada tuttuğu bilgisini aldım. Mesajı net; kızlar ve kadınlar zorunlu başörtüsünden usandı. Kadınların kendi bedeni hakkında karar vermesine izin verin” ifadelerini kullandı.
Kadın hakları alanında çalışmalar yürüten Masih Alinejad ise “Bu kadınlar bir giysi parçasını protesto etmiyor. Bu kimliğimiz, itibarımız ve seçim yapma özgürlüğümüzle ilgili. Bizim bedenimiz, bizim kararımız” açıklamasında bulundu.