30 Ocak 2018 Salı

Faşist Diktatör Augusto Pinochet döneminde Şili’den İsveç’e çocuk ticareti

Diktatörlük döneminde Şili’den İsveç’e çocuk ticareti İsveç ve Şilili gazetecilerin birlikte yaptıkları bir araştırma Diktatör Augusto Pinochet’in iktidarda olduğu dönemde Şili’den İsveç’e çocuk ticareti yapıldığını ortaya koydu.
Çocuklardan bir çoğunun annelerinin onayı olmadan evlatlık olarak İsveç’e gönderildikleri ve bunlardan bazılarının dayak ve kötü muameleye maruz kaldıkları belirtildi.
2 BİNDEN FAZLA ÇOCUK GÖNDERİLMİŞ!
İsveç Devlet Televizyonu ve Şili’de Chilevision televizyon kanalında çalışan gazeteciler, 1970’li yılların başından 1992 yılına kadar Şili’den İsveç’e evlatlık olarak gönderilen 2 binden fazla çocukların bazılarının aileleriyle görüştü. İsveç’e evlatlık olarak gönderilen 25 kişinin de belgelerini inceledi.
Araştırmanın sonuçları çocukların bir kısmının sürdürülen ‘İkna kampanyaları’ bazı hallerde de kaçırılmaya benzer yöntemlerle annelerinden koparılıp İsveç’e evlatlık olarak gönderildiklerini gösterdi.
SAHTE BELGELERLE  GÖNDERDİLER
Gazetecilerin inceledikleri 25 çocuktan 16’sının belgeleri yasa ve kurallara aykırı olarak evlatlık olarak verildiklerini, belgelerde bir birleriyle çelişen bilgiler bulunduğunu, tanık ve  ailelerine ait olduğu söylenen bilgilerin gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu.
Evlatlık olarak verilen 5 çocuğun aileleri, kendilerinin onayı olmadan ve karşı çıkmalarına rağmen evlatlık verme işlemlerinin gerçekleştirildiğini belirtti.
Araştırmaları yapan Şilili gazetecilerden Alejandro Vega, Evlatlık Merkezi’nin çok sayıda yasa dışı evlatlık işlemini gerçekleştirdiğini, merkezde çalışanların evlatlık edinen ailelerden aldıkları paraları kendi aralarında paylaştıklarını söyledi.
PASTADAN PAY ALANLARIN SAYISI ÇOK
1980’li yıllarda Şili’de Çocuk Bakım Kurumu’nun şefliğini yapan Marta Garcia, Evlatlık Merkezi’nde çalışanların mahkemeler ve çocukların yurt dışına çıkmalarına izin veren kurumlarla yakın ilişki içinde olduğunu belirtti. Merkezde çalışan personelin bir kısmının evlatlık verilmeye elverişli çocukları arayıp bulduklarını söyleyen Garcia, “Avukatlar, sosyal hizmet çalışanları ve doktorlar işbirliği yaptı. Hepsi pastadan pay aldı” dedi.
YOKSULLARIN ÇOCUKLARINI ELLERİNDEN ALDILAR
Merkezde çalışanların, yoksulların yaşadıkları semtlere giderek hamile ve yeni doğum yapan kadınlarla görüştükleri, yardım ve para teklifinde bulunduklarını veya diğer çocuklarının okul masraflarının karşılanması karşılığında küçük çocuklarını evlatlık vermeye ikna ettiklerini söyledi.
Bazı yoksul aileler de geçim sıkıntısı yüzünden çocuklarını geçici olarak çocuk yurtlarına bıraktı. Ancak daha sonra çocuklarını geri istediklerinde bulamadılar. Bu çocuklar ailelerinin onayı alınmadan sahte belge ve ifadelerle evlatlık işlemleri yapılarak İsveç’e gönderildi.
Yapılanların çocuk ticaretinden başka bir şey olmadığını söyleyen Garcia, kurumların tüm evlatlık edinme belgelerini incelemesi ve sorumlular hakkında işlem yapması gerektiğini söyledi.