24 Ocak 2018 Çarşamba

TSK'nin Afrin işgalinin beşinci gününde yaşananlar..!

TSK'nin "Zeytin Dalı" adıyla sürdürdüğü Afrin operasyonu beşinci gününü geride bıraktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “7-8 şehidimiz var” dediği operasyona yönelik uluslararası tartışma da devam ediyor. Rusya ve ABD, Afrin üzerinden birbirlerini hedef alırken, Birleşmiş Milletler ise çatışmalar nedeniyle Türkiye üzerinden Suriye’ye yapılan insani yardım sevkiyatını durdurdu.
5. GÜNDE NELER OLDU?
TSK ve cihatçıların yoğun olarak geçiş yaptığı, özel güvenlik bölgesi ilan edilen Hatay’ın Hassa ve Kırıkhan ilçelerindeki bazı yerlerde gazetecilerin ve yurttaşların bulunması yasaklandı. Hatay’ın Kumlu ilçesinde ise tank ve zırhlı araçlar dikkat çekti.
DHA’nın haberine göre 20 Ocak’ta başlatılan operasyona lojistik destek sağlanan Hatay ve Kilis bölgesinde ilk günlerde yaşanan hareketlilik yerini top ve uçak sesine bıraktı.
TSK’ye ait savaş uçakları, Kilis’in İkidam köyünün karşısındaki Darmık Dağı ve çevresine bombardıman gerçekleştirdi. Buraya aynı zamanda karadan da eş zamanlı top atışı düzenlendi. Sızma girişiminde bulunduğu belirtilen 8 Suriye Demokratik Güçleri (SDG) mensubunun öldürüldüğü öne sürüldü. Afrin’in güneybatısındaki Cinderes bölgesinde de sıcak çatışmalar yaşandı.
TSK’nin Afrin’e yönelik operasyonunun 4. gününde yaşananlar
Sınırda bu gelişmeler yaşanırken Hatay Valiliği, yoğunluğun yaşandığı Hassa ve Kırıkhan ilçesinde bazı bölgeleri 15 gün boyunca 'Geçici özel güvenlik bölgesi' ilan etti. Bu gelişme üzerine bugün sabah saat 08.00'den itibaren sınır bölgesine gazetecilerin ile vatandaşların girişine izin verilmedi. Sınır bölgesindeki köylerde yaşayan vatandaşlar da uygulama noktalarından kimlik kontrolü yapılarak geçişlerine izin verildi. 'Geçici özel güvenlik bölgesi' yasağı 7 Şubat'a kadar devam edecek.
KİLİS'E 2 ROKET SALDIRISIMERMİSİ DÜŞTÜ: 2 ÖLÜ, 11 YARALI
Saat 18.15'te Kilis'in Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan tarihi Çalık Camisi'ne ve 25 dakika sonra saat 18.40'ta 100 metre uzaklıktaki Kazım Karabekir Mahallesi'ne toplam 2 adet roket mermisi düştü.
Roket mermilerinden ilki Çalık Camisi'nin kubbesine isabet edip gürültüyle patladı. Camide büyük hasar oluştu. Saat 17.56'da okunan ezan sonrası gelip akşam namazını kılan cemaatten 8 kişi, camiden çıktıkları sırada yaralandı.
Camiye sağlık ve güvenlik ekipleri sevk edildi. Yaralılar ambulanslarla hastanelere taşınırken, güvenlik güçleri caddedeki vatandaşları uyarıp uzaklaştırdı. Patlayan roket mermisiyle kubbesi açılan cami, harabeye döndü.
İlk roket mermisinin patlamasından 25 dakika sonra saat camiye 100 metre uzaklıktaki Kazım Karabekir Mahallesi'ne bir roket mermisi daha düşüp patladı. Bu patlamada ise 4'ü çocuk 5 kişi dumandan etkilendi. 5 kişi de hastaneye kaldırıldı.
VALİ: KENT MERKEZİNE 2 ROKET DÜŞTÜ
Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan, 100 metre mesafeyle kent merkezine iki roket düştüğünü belirterek, "Biri namaz sırasında camiye düştü. Burada 8 yaralımız var, 2'sinin durumu ağır. Daha sonra 100 metre ilerisinde Kazım Karabekir Mahallesi'ne 1 roket daha düştü. Burada da çıkan dumandan etkilenen 4'ü çocuk 5 kişi hastaneye kaldırıldı. 2 ağır yaralımız var" dedi.
Vali Tekinarslan'ın açıklamasından bir süre sonra, hastaneye kaldırılan ağır yaralılardan Muzaffer Aydemir yaşamını yitirdi. Aydemir'in ardından camiye düşen roketle yaralanan Suriyeli Tarık Tabak da kaldırıldığı hastanede yaiamını yitirdi.
11 yaralının tedavilerine ise hastanelerde devam ediliyor.
Saldırının ardından sınırın Suriye tarafına top atışları gerçekleşti.
TSK: ŞEHİT OLAN 2 SİLAH ARKADAŞIMIZIN NAAŞINA ULAŞAMADIK
TSK'den Afrin operasyonunun 5. günü ile ilgili yapılan açıklama şöyle:
"Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00’den itibaren “Zeytin Dalı Harekâtı” başlatılmıştır.
Harekât, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.
Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.
23 Ocak 2018 tarihinde Zeytin Dalı Harekât bölgesinde meydana gelen çatışmalarda şehit olan iki kahraman silah arkadaşımızın naaşlarına, bölgede çatışmaların devam etmesi ve hava koşullarının uygun olmaması sebebiyle ulaşılamamıştır.
24 Ocak 2018 tarihinde Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında tespit edilen PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütüne ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan 47 hedef, Hava Kuvvetlerimize ait 27 uçak ile 09:00-13:51 saatleri arasında icra edilen hava harekâtı neticesinde imha edilmiştir. Harekâta katılan uçaklar emniyetle üslerine dönmüşlerdir.
Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında şu ana kadar bölgeden elde edilen bilgilere göre; en az 287 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği tespit edilmiştir.“Zeytin Dalı Harekâtı” planlandığı şekilde devam etmektedir."
SU TESİSATÇISI KEKEÇ'İN TEDAVİSİ SÜRÜYOR
Kırıkhan ilçesi Kaletepe Mahallesi'nde cihatçıların kampına düzenlenen ve TEDAŞ çalışanı Şahin Elitaş'ın hayatını kaybettiği saldırıda yaralanan su tesisatçısı Volkan İbrahim Kekeç'in tedavisi evinde devam ediyor.
SDG: YABANCI SAVAŞÇILAR DA ÇATIŞIYOR
Reuters’a konuşan Suriye Demokratik Güçleri “Türkiye’nin Afrin bölgesinde IŞİD olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını” söyleyerek, Ankara’yı uluslararası kamuoyunu yanıltmaya çalışmakla suçladı. SDG Yetkilisi Redur Celil ayrıca, TSK’nin “öldürülen SDG ve YPG güçlerinin sayısını olduğundan çok daha fazla gösterdiğini” öne sürdü, “Zamanında IŞİD’e karşı savaşmış ABD’li, Britanyalı ve Alman savaşçıların Rakka’dan Afrin’e geçtiğini” ve “Yabancı gönüllü savaşçılar arasında Avrupa, Asya ve Amerika’nın çeşitli ülkelerinden gelenler de var” ifadesini kullandı.
BM İNSANİ YARDIM SEVKİYATINI DURDURDU
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Afrin’deki çatışmalar nedeniyle Türkiye üzerinden Suriye’ye yapılan insani yardımları askıya aldıklarını belirtti. Dujarric, basın toplantısı düzenleyerek, “BM, 20 Ocak’ta, güvenlik nedeniyle Türkiye’den insani yardım sevkiyatını geçici olarak durdurdu. Bu, gıda, yapım malzemeleri ve ilaçları taşıyan 123 TIR’ı ilgilendiriyor. TIR’lar, çatışmalar yüzünden gidemiyor” ifadelerini kullandı. Sözcü, sivillerin savunmasını sağlama ve insani kurumlara muhtaçlara erişimi sağlama çağrısında bulundu.
ABD: RUSYA, ARAMIZI BOZMAYA ÇALIŞIYOR
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Rusya’nın Türkiye ile ABD’nin arasını bozmaya çalıştığını ileri sürdü. Nauert, başkent Washington’da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorusu üzerine, “Rusya’nın açıklamaları yalnızca duruma yardımcı olmamakla kalmıyor, aynı zamanda propaganda. İki NATO müttefikinin arasını bozmaya çalışıyor. Ancak bunu başaramayacaklar” dedi.
Basın toplantısında, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun görüşmelerine ilişkin bilgi de veren Nauert, “İki bakan çok ciddi ve açık sözlülükle görüşmeler gerçekleştirdi. Bölgede yaşananlara yönelik çok ciddi kaygılarımız var. Bu süre içerisinde gerçekleşen üç telefon görüşmesi de bunun kanıtı” dedi.
Afrin’in, Suriye’de göreceli olarak istikrarlı bir bölge olduğuna dikkat çeken Nauert, “Ancak şu anda istikrar gibi bir durum söz konusu değil. Bizim çok ciddi endişelerimiz var, herkesin IŞİD’e odaklanması gerekiyor. ABD’nin Suriye’de olmasının nedeni IŞİD ile mücadeleye odaklanmaktır. Gözünüzü IŞİD’den ayırıp, diğer kaynakları Kürtlerle savaşmaya yönlendirirseniz, bu çok büyük bir sorun” dedi.