13 Şubat 2018 Salı

Afrin operasyonunda 25. gün: TSK ve YPG-QSD’den karşılıklı bilanço açıklamaları..!


TSK ve AKP destekli cihatçı grupların Afrin’e yönelik başlattığı operasyon, 12 Şubat itibariyle 24. günü geride bıraktı. Gün içinde hem TSK’den hem de YPG-YPJ öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri’nden (QSD) bilanço açıklamaları yapıldı
TSK ve AKP destekli cihatçı grupların Afrin’e yönelik başlattığı operasyon, 12 Şubat itibariyle 24. günü geride bıraktı. TSK’nin bölgeye yönelik havadan ve karadan saldırıları devam ederken, çatışmalar Afrin’in batı bölgelerinde yoğunlaşmış durumda.
Günün öne çıkan gelişmesi ise içinde hem TSK’den hem de YPG-QSD’den gelen bilanço açıklamaları oldu.
Psikolojik harp gereği her iki taraf da karşıdaki kayıplara ilişkin abartılı sayılar veriyor. Karşı tarafın kayıpları konusunda net bilgi sahibi olmanın her iki taraf açısından da imkansız olduğu ve sahadaki üçüncü tarafların verilen sayılara şüpheyle yaklaştığı akılda tutulmalı.
TSK: 1369 YPG-QSD’li öldürüldü
İlk bilanço açıklaması TSK’den geldi.
TSK’nin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Afrin operasyonunun başından itibaren 1369 YPG-QSD’linin öldürüldüğü öne sürüldü. Açıklamada ayrıca, “627 hedef imha edildi” ifadeleri yer aldı.
TSK açıklamasında, operasyonda 31 askerin hayatını kaybettiği ve 143’ünün de yaralandığı belirtilerek “Yaralılardan birisi hariç hayati tehlikesi olan bulunmamaktadır” denildi.
Afrin operasyonuna ilişkin gün gün yaptığımız takip sonucunda, çatışmalar ve saldırılarda hayatını kaybettiği belirtilip ismi açıklanan askerlerin sayısı 32. (Listeye aşağıda bakabilirsiniz.) Ancak TSK’nin verdiği 31 sayısı, operasyonun 15. günü olan 3 Şubat’ta, Kilis’teki gözetleme kulesine yapılan roketli saldırıda hayatını kaybeden Ahmet Bayram’ın dahil edilmemiş olmasıyla açıklanabilir.
Öte yandan ne TSK ne de diğer kaynaklar, Afrin operasyonunda ölen cihatçılara ilişkin net bir sayı açıklamış değil.
YPG-QSD: 862 asker ve cihatçı öldürüldü
YPG-QSD’den yapılan bilanço açıklamasında ise operasyonun 24. günü itibariyle 862 asker ve cihatçının öldürüldüğü öne sürüldü.
QSD’nin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Afrin’de hayatını kaybeden YPG-QSD’lilerin sayısının ise 98 olduğu belirtildi.
TSK’nin 668 kez havadan, 2645 kez de tanklar ve topçu atışlarıyla “gelişigüzel” bombardıman yaptığını belirten YPG-QSD, “Türkiye’nin Afrin’de sivil hedeflere yönelik saldırılarında aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu 180 sivil hayatını kaybetti, 413’ü ise yaralandı” dedi.
YPG-QSD açıklamasında, biri Kobra, diğeri Skorsky tipi olmak üzere TSK’ye ait iki helikopter ile iki de insansız hava aracının (biri Bayraktar) düşürüldüğü; tanklar, zırhlı personel taşıyıcılar ve 4×4 taktik tekerlekli zırhlı araçlar da dahil 51 adet zırhlı aracın da imha edildiğini belirtildi
YPG Basın Merkezi, Afrin’in Raco bölgesindeki Kude köyünde düşürülen TSK’ye ait “Bayraktar TB2” tipi bir silahlı insansız hava aracının görüntülerini yayımladı