3 Şubat 2018 Cumartesi

Finlandiya’da işçiler, işsizlerin hakları için grev yaptı..!

Finlandiya’da işçiler, işsizlerin hakları için grev yaptıHükümetin işsizlerin haklarında yaptığı kısıtlamaları protesto etmek amacıyla dün Finlandiya’da bazı işkollarında işçiler işi bırakarak greve gitti. Başkent Helsinki’de meydanlara çıkan binlerce kişi, hükümetin işsizlik hakkını kısıtlamasını protesto etti.
Finlandiya’daki grev etkisini en fazla başkent Helsinki’de gösterdi. İnşaat İşçileri Federasyonu, Otomobil ve Ulaşım Branşı İşçi Federasyonu ve Sanayi Federasyonu’nun çağrısına uyan postahane, sanayi ve hizmet sektöründe çalışan işçiler saat 06.00’dan itibaren 24 saat süreyle işi bıraktı. Bazı fabrikalarda üretim tamamen dururken bazı semtlere sefer yapan belediye otobüsleri çalışmadı. Gemi seferleri yapılmadı ve çöpler toplanmadı. Helsinki ve bir çok ilde mektupların dağıtımı yapılmadı.
Finlandiya Sendikaları Merkez Örgütü (FFC), işsizlik hakkına kısıtlamalar getiren “Aktifleştirme Modeli’ ve hükümetin politikasını protesto etmek için Senattorget Meydanı’nda binlerce kişinin katıldığı bir gösteri düzenledi.
İŞVERENLER GREV HAKKININ KISITLANMASINI İSTİYOR
İşsizlerin hakların korunması amacıyla yapılan ve yüzbinlerce emekçinin katıldığı grev işverenleri rahatsız etti. Patronların örgütü “Företagarna” kendilerini ilgilendirmeyen bir nedenden dolayı zarara uğradıklarını öne sürerek hükümetten grev hakkını sınırlamasını istedi.
Yazılı bir açıklama yapan Företagarna’nın Başkanı Jyrki Mekynen, “Grev özgür bir toplumda haktır. Ama hükümete karşı yapılan siyasi bir grevden  neden şirketler zarar görsün” dedi.
Hükümetin yürürlüğe koyduğu “Aktifleştirme Modeli”nin sorunlu olduğunu kabul eden Mekynen, siyasi grevin işverenler açısından akıl dışı sonuçlara yol açtığını söyledikten sonra şunları kaydetti:
“Siyasi grevleri ve orantısız dayanışma grevlerini sınırlayacak düzenlemelere ihtiyacımız var.  Ayrıca yasal olmayan grev ve direnişlere karşı yaptırımlar ağırlaştırılmalı.”
Patronlar, siyasi grevlerden etkinen  işverenlerin uğradıkları zararların hükümet tarafından tazmin edilmesini de talep ediyor.
“AKTİFLEŞTİRME MODELİ” NEDİR?
1 Ocak 2018 gününden itibaren yürürlüğe giren “Aktifleştirme Modeli” aktif olarak iş aradıklarını belgelemeyenlere yapılan ödentilerde yüzde 4,5 oranında kesinti yapılmasını öngürüyor. Temel ve iş piyasası destek ödentisi alanların aylık ödentilerini 697 avrodan 664 avroya, gelirlerine kıyasla ödenti alan işsizlerin ödentilerini de 1420 avrodan 1353 avroya düşürüyor.
Yasa işsiz ve sendikaların tepkisine yol açmıştı. Yasanın yeniden parlamentoda görüşülmesi için ‘Vatandaş İnisiyatifi’ kapsamında başlatılan kampanyaya bu güne kadar 140 bin kişi katıldı. 50 binden fazla kişi kampanyaya katıldığı için parlameto yasayı yeniden ele almak zorunda.