12 Mart 2018 Pazartesi

12 MART GAZİ KATLİAMINI Unutturmayacağız..!


Tarih yaprakları 12 Mart 1995 yılında faşist kontracılar tarafından başlatılan katliamda 22 kişi yaşamını kaybetti. Önceki faşist katliamlar gibi gazi katliamının failleri yine açığa çıkarılmadı. Gazi katliamının arkaısında açıktan devlet eli vardı. Kontgerailla tarafından örgütlenip pratiğe sürülen arkasındaki devlet in duruudğu Gazi katliamı bir kaç maşa cezalandırılarak, olay kapatıldı ve devlet temize çıkarıldı. G
Gazi katliamı naısl başladı? 12 Mart 1995 saat 20:45 sularında kimliği belirlenmeyen kişiler, gasp edilen bir taksiyle Gazi Mahallesinde Öntaş, Yavuz ve Dostlar kahvehanelerini ve Sarıoğlu Pastahanesini silahla taradı. Saldırıda Alevi dedesi HALİL KAYA (7 yaşında) öldürüldü, 5'i ağır 25 kişi yaralandı. Saldırganlar kaçırdıkları taksinin şoförünü de öldürerek kayıplara karıştı.
13 Mart sabahı Gazi Mahallesi halkı olayı protesto etmek için sokağa çıktı. Gazi Cemevi önünde toplanan 2.000 'i aşkın kişi karakola yürümek istediğinde, polisin açtığı ateşle karşılaştı ve bu polis saldırısında bir kişi yaşamını kaybetti. Bunun üzerine Gazi mahallesinde halk, devrimcilerle birlikte barikatlar oluşturdu. Yer yer sert çatışmalar gerçekleşti. 2.gün, ağır silahlı özel timlerin, kontrgerillanın devre girmesiyle Gazi direnişini bastırmak için tpolis katliam yaptı.ve polisin saldırısı sonucu o gün 15 kişi hayatını kaybetti.
14 Mart günü sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine rağmen çatışmalar devam etti. Bunun üzerine bölgeye askeri birlikler sevkedildi. Mahalledeki olayların dnetim altına alınamamsı sonucu ülkenein he ryerinde özleliklede İstanbul her semtinde protesto yürüyüşleri yapıldı ive bir çok kişi yaralandı. Bu sırada mahalleli tarafından kurulan bir komite, 4 maddeden oluşan isteklerini sıraladı. Bunlar; cenazelerin teslim edilmesi, sokağa çıkma yasağının kaldırılması, gözaltına alınanların serbest bırakılması, asker ve polisin mahalleden çekilmesiydi. Talepler reddedilince yine şiddetli çatışmalar yaşandı.
Direniş Ümraniye 1 Mayıs Mahallesine sıçradı ve burada polis yürüyüşe saldırdı 
Katliama tepkilerin büyümesi, Gazi mahallesinin adeta tecrit edilmesi, sokağa çıkma yasağı vb sebepler olaylar 15 Mart'ta Ümraniye'ye de sıçradı ve burada da 5 kişi polisin kurşunları sonucu hayatını kaybetti. Ertesi gün, komitenin isteklerinin kabul edilmesi sonucu çatışmalar sona erdi.
Dönemin siyasi aktörleri
- Başbakan Tansu Çiller
- İçişleri Bakanı Nahit Menteşe
- İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu
- Emniyet Genel Müdürü Necdet Menzir 
- İstanbul Emniyet Müdürü Mehmet Ağar
4 güne yakın süren Gazi direnişinde faşist saldılar sonucu 22 kişi yaşamını kaybetti. Bu 22 kişiden 7'sinin polis kurşunuyla öldüğü otopsi raporu sonucunda kesinleşti. O dönem olayın sorumlusu hiçbir devletin üst düzey yetkili yargılanmadı. 20 polise dava açıldı. Dava 'güvenlik sebebiyle' üç şehir gezdirilip 2001 yılında karara bağlandı. Sadece iki polis ceza aldı. Daha sonrasında Yargıtay polisler hakkında 'haklarında adam öldürmeye dair net deliller bulunmadığından' dolayı kararı bozdu. Bunun üzerine aileler ve avukatlar davadan çekildiler. Tekrar görülmeye başlanan davada iki polis hakkında göstermelik olarak 4 yıl 32 ay hapis cezası verildi.
Böylece bir katliam daha sorumluları açığa çıkarılıp adalete teslim edilmeden ve yargılanmadan adaletsiz ülkenin adaletsiz dehlizlerinde raflara kaldırıldı. Bugünde Erdoğan-Bahçelinin önderliğindeki faşist diktatörlük katliama yapmaya devam ediyor. Afrin işgaliyle Kürt katliamı sürüyor. 
23.yılında gazi katliamı unutturulmayacak ve "Sabahın bir sahibi var.. Sorarlar birgün sorarlar." şiarıyla katlimacılarda hesap sorulacaktır. 
12 Mart Faşist Gazi Katliamını Unutma Unutturma..!
Faşizme Ölüm Halka Özgürlük..!