14 Mart 2018 Çarşamba

Kadınlar Helin Palandöken için adalet istedi..!


Helin Palandöken'in görülen duruşması öncesi açıklama yapan kadınlar, "Helin için adalet talebimizi yineliyor ve sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi. Baba Nihat Palandöken ise, bireysel silahlanmaya tepki göstererek, "Silahların gölgesinde yaşamak istemiyoruz" dedi.
İstanbul’un Pendik ilçesinde 13 Ekim 2017’de lise öğrencisi Helin Palandöken’i öldüren ve 2 kişiyi de yaralayan Mustafa Yetgin’in, “tasarlayarak kasten öldürme”, “kasten öldürmeye teşebbüs” suçlaması ile yargılandığı davanın duruşması Anadolu Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Dava öncesi kadınlar adliye önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya İstanbul Kadın Meclisi, Mor Dayanışma, Esenyalı Kadın Dayanışması, CHP, İyi Parti gibi siyasi parti temsilcileri, Helin Palandöken'in ailesi, okul arkadaşları ve çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamaya katılanlar yakalarına "Bireysel silahlanmaya hayır" yazılı kokartlar takarken, "Yasta değil isyandayız. Helin Palandöken'i unutmayacağız" pankartı ve “Helin Palandöken için adalet" dövizleri taşındı. Sık sık "Helin için adalet istiyoruz", "Yaşasın kadın dayanışması" ve "Erkek adalet değil gerçek adalet" sloganları atıldı.
İlk olarak konuşan baba Nihat Palandöken, kadına yönelik şiddet ve tacizin giderek arttığını belirterek, "Kadın cinayetleri artarken mahkemelerde katillere indirim uygulanıyor. Bütün dünyadaki kadınlar ise buna ses çıkarıyor" dedi.
Bireysel silahlanmaya da tepki gösteren Palandöken, "Hem ruhsatlı hem ruhsatsız silah alımı arttı. Bu büyük bir tehlike yaratıyor ve çocuklarımızın can güvenliği yok. Bizler silahların gölgesinde yaşamak istemiyoruz" diye konuştu. Davanın ilk duruşmasında mahkemeye yanlış sanık getirilmesine de tepki gösteren Palandöken, "Pelin için adalet talebinden vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu
Ardından konuşan İstanbul Kadın Meclisi Üyesi Fidan Ataselim, kadın cinayetlerine ve 6284 sayılı kanuna dikkat çekerek, "Bu yasalar etkin uygulanırsa kadınlar ölmeden önüne geçilebilir. Kadınlar öldürülmeden haksız tahrik indirimi gibi popülerleştirdiklerinizin önüne geçersek işte o zaman kadın cinayetlerini durdurabiliriz" dedi. Ataselim, "Helin pırıl pırıl bir kardeşimizdi. Genç kadınlara sesleniyorum. Eğer sizi biri tehdit ediyorsa mutlaka dikkate alın ve gerekli yere başvurun. Helin için adalet talebimizi yineliyor ve sonuna kadar takipçisi olacağımızı söylüyoruz" diye belirtti.
Son olarak konuşan Mor Dayanışması Üyesi Dürdane Adıgüzel ise şunları ifade etti: "Geçen ay görülen duruşmada hukuk skandalına imza atıldı. Biz kadınlar gerçek adalet ararken geldiğimiz nokta trajik bir olaydı. Bugün yine Helin'imizin sesi olmaya hep beraber sesini yükseltmeye geldik. Biz kadınlar sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz" dedi.
Açıklamaya katılanlar sloganların ardından duruşmaya katılmak üzere adliye binasına girdi.
16 ŞUBAT’TA GÖRÜLEN DURUŞMAYA YANLIŞ SANIK GETİRİLMİŞTİ
16 Şubat’ta görülen ilk duruşmada Sanık Mustafa Yetgin yerine, Maltepe Cezaevi’nde bulunan ve davayla herhangi bir ilgisi bulunmayan Mehmet Yetkin duruşmaya getirilmiş kimlik tespiti sırasında yanlışlık yapıldığı ortaya çıkmıştı. Aile ve avukatlar yaşananlara tepki göstermiş durumun kasıtlı yapıldığını savunmuştu. Daha önce şüpheli olarak gözaltına alınan ve ardından takipsizlik kararı ile serbest bırakılan Halis Can, davanın birleştirilmesi kararı ile davaya sanık olarak katılmıştı.