28 Nisan 2018 Cumartesi

1 Mayıs 1977'de yaşamını yitirenler anıldı..!


Tarihe “Kanlı 1 Mayıs” olarak geçen 1 Mayıs 1977’de katledilenler Kazancı Yokuşu’nda anıldı. Anmada konuşan 78’liler Girişimi İstanbul Sözcüsü Yunus Bircan, “AKP’nin Taksim Meydanı’nın kamusallığını bitirme politikalarına itiraz ediyoruz” dedi.
78’liler Girişimi, Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP) ve Karşı Sanat Çalışmaları, 1 Mayıs 1977 yılında Taksim Kazancı Yokuşu’nda yaşamını yitiren arkadaşlarını anmak amacıyla basın açıklaması yaptı.
Üzerinde, “1 Mayıs 1977 katillerini unutmadık unutturmayacağız” ve yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu pankartın taşındığı açıklamada, “Taksim 1 Mayıs’a açılsın” ve “1 Mayıs 1977 katliamının sorumluları yargılansın” dövizleri taşındı.
Açıklamada yaşamını yitiren 35 kişi için saygı duruşunda bulunuldu.
‘PEŞLERİNİ BIRAKMAYACAĞIZ’
Kurumlar adına ortak açıklama yapan 78’liler Girişimi İstanbul Sözcüsü Yunus Bircan, 41 yıl önce 500 bin işçi ve emekçinin kadının ve gencin silahlı saldırıya uğradığını belirterek, 1 Mayıs 1977 yılında 8’i kadın 35 kişinin yaşamının yitirdiğini ve 126 kişinin ise yaralandığını söyledi. Bircan, “41 yıl önce bu meydanda düzenlenen, tarihe ‘1 Mayıs Katliamı’ olarak geçecek katliamla ilgili bir mahkeme açıldı. O mahkemede 98’imiz, ölenlerin arkadaşları olan biz 78’liler olayın asli faili yapılmak istendik ve yargılandık. 41 yıldır bu devletin savcılarının itiraf ettiği ‘yurt ve insanlık düşmanı karanlık güçlerin’ kimler olduğunun, gençliğimizin katillerinin, 12 Eylül’e giden yolda kuşağımızın fedakar insanlarımızın yaşam haklarını ellerinden alanların peşini bırakmayacağız” dedi.
‘TAKSİM MEYDANI HALKINDIR’
Katliamın yapıldığı yer olan Taksim Meydanı’nın kamusal alan ve özgürlük alanı olduğunu belirten Bircan, “Kamusal alanımızı, özgürlük meydanımızı yasaklıyorlar. Yasağa itiraz eden bizlere zulüm uyguluyorlar. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı bu alanda kutlamamızı istemiyorlar. Bu kabul edilemez. AKP’nin Taksim Meydanı’nın kamusallığını bitirme politikalarına itiraz ediyoruz. Neden mi? Çünkü Taksim Meydanı üzerinden mücadele mekanlarımız tasfiye edilmek isteniyor. Neden Taksim Meydanı? Emek, özgürlük ve demokrasi güçlerinin bir araya geldiği, birbirlerine dokundukları ve güç aldıkları dayanıştıkları için Taksim Meydanı. Yeni bir kamusal alan inşası için Taksim Meydanı. Bu meydanda Gezi direnişi yaşandı. Dünyayı değiştirmeye kalkan genç nesillere yeni genç ufuklar açıldı bu meydanda. Bu meydan halkındır, bizlerindir, bize aittir” diye konuştu.
‘KAZANCI YOKUŞU’NA ANIT YAPILMALI’
Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs Meydanı olduğunu dile getiren Bircan, “Yasak kaldırılmalı ve 1 Mayıs kutlamalarına açılmalıdır. Katledilen arkadaşlarımızın adına tam burada Kazancı Yokuşu’nun başına bir anıt yapılmalıdır” dedi.
Açıklamanın ardından Kazancı Yokuşu’na yaşamını yitirenler anısına karanfiller bırakıldı.