30 Nisan 2018 Pazartesi

KTÜ’de üniversiteliler ÖGB engellerini bir bir aşıp Kazım Koyuncu’yu şarkılarla andı..!


Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencileri, Kazım Koyuncu’nun 30 Nisan 2005’te Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde verdiği son konserin yıldönümünde Koyuncu’yu konserle anmak istemişti ancak rektörlük etkinliğe yasak getirmişti. Sosyal medyada da büyük tepki toplayan yasağa rağmen KTÜ öğrencileri bugün (30 Nisan) Koyuncu’yu anmak için KTÜ AKM’ye gitmek ve Koyuncu’nun şarkılarını söylemek istedi. Ancak KTÜ Rektörlüğü, etkinliğin yapılmasını engellemek için üniversitelilerin AKM’ye gitmesini engelledi. Özel güvenlik, üniversitelilerin önünde barikat kurdu.
Koyuncu anması değil yürümek yasakmış
Koyuncu’yu anmak isteyen üniversiteliler “Kazım Koyuncu anması için salon vermeyen rektörlük bu salonları çocuk istismarcılarına, Karadeniz’in doğasını talan edenlere vermekte” diyerek barikatın açılmasını talep etti. Üniversiteliler, Kazım Koyuncu anmasının yasak olmadığını iddia eden ancak üniversitelilerin trafiği engellediklerini söyleyerek barikatı açmayan ÖGB’ye “Trafiği engellediğimizi söylüyorsunuz, asıl trafiği engelleyen, üniversitenin huzurunu bozan sizsiniz” diyerek yanıt verdi ve Koyuncu’nun şarkılarını söyleyerek barikatın önünde bir süre bekledi.
Ardından ÖGB üniversitelilere trafiği engelledikleri gerekçesiyle saldırırken üniversiteliler “Görüyorsunuz tek dertleri Kazım Koyuncu’nun anmasını engellemek. Biz burada yalnızca Koyuncu’nun şarkılarını söylüyoruz, AKM’ye gidip anma yapmak istiyoruz” dedi.
Saldırıya rağmen dağılmayan üniversiteliler, ÖGB’ye “Kazım Koyuncu ölümsüzdür” sloganları atarak yanıt verdi.
Üniversitelilerden rektör yardımcısına: “Kazım Koyuncu’yu anmak yasak mı, değil mi?”
Barikatın açılmaması üzerine üniversiteliler bu kez tek tek yürüyerek AKM’ye gideceklerini söyledi ancak ÖGB üniversitelilerin tek başlarına yürümesine de engel oldu. Üniversiteliler, kendilerini tutmaya çalışan ÖGB’nin arasından tek tek geçerek üniversite içinde yürüme yasağıyla alay etti.
Barikatı aşan üniversiteliler AKM’ye doğru yürümeye başlayınca ÖGB, üniversitelileri durdurmak için AKM önüne kadar koşarak öğrencileri yakalamaya çalıştı. AKM önüne gelmeyi başaran üniversiteliler orada bulunan Rektör Yardımcısı Asım Örem’e “Bu üniversitede Kazım Koyuncu’yu anmak yasak mı değil mi?” diye sordu ancak Örem üniversitelilere yanıt vermeden uzaklaştı. Üniversiteliler Örem’in ardından “Kaçmayın hocam, üniversitelilerden korkmayın!” diye bağırdı.
“Hiçbir yetkili Kazım Koyuncu’yu anmamızı engelleyemez”
AKM önündeki anma öncesi konuşma yapan üniversiteliler, “Biz bu anmayı yapacağız dedik mi, dedik! KTÜ Öğrenci Kolektifleri bu üniversitede yıllardan yürüyor, yürüyecek. Hiçbir makam, hiçbir yetkili bizim burada Kazım’ı anmamızı engelleyemez!” dedi. Ardından Kazım’ın şarkılarıyla horon çekmek isteyen üniversitelileri ÖGB yine engellemeye çalıştı. Daha önce Kazım Koyuncu anmasını yasaklamadıklarını, üniversitelilerin trafiği kapatmasına karşı olduklarını söyleyen ÖGB bu kez de şarkı çalınmasının yasak olduğunu söyleyerek üniversitelilere sessizce oturmalarını söyledi. Üniversiteliler ise “Az önce Kazım Koyuncu anması yasak değildi, şimdi de diyorlar ki ‘Konuşmayacaksanız serbest’. Neye göre konuşacağımızı size mi soracağız?” yanıtını verdi.
Saatler süren engelleme çalışmalarının ardından yapılan anmada Karadenizli müzisyenler Kazım Koyuncu’nun şarkılarını çaldı. Üniversiteliler hep birlikte Kazım Koyuncu şarkıları söyledikten sonra anmayı bitirdi.