21 Nisan 2018 Cumartesi

İran'da 'zorla başörtüsü' görüntüleri...!


İran’da ahlak polisinin ‘İslami giyim kuralları’na uymadığı gerekçesiyle bir kadını tartaklaması tepki çekti. Polisin tokatladığı ve kollarından çekiştirdiği kadının “Bırak beni” diye bağırdığı görüntüler sosyal medyada viral oldu.
Tahran’da bir parkta çekilen görüntülerde, 20’li yaşlarında iki kadın saçları göründüğü için kadın bir ahlak polisi tarafından durduruluyor. Kadınlardan biri açıkça tartaklanırken yasal haklarına başvuracağını söylediği, polisin ise “Hiçbir bçk yapamazsın” karşılığını verdiği duyuluyor.
Videonun sosyal medyada yayılmasının ardından, İran İçişleri Bakanı Abdülrıza Rahmani-Fazıl’ın soruşturma başlattığı haberi geldi. Bakanlık açıklamasında olay, ‘bir kadına ahlak polisi tarafından yapılan sıradışı muamele’ olarak nitelendi. Açıklamada kadının polise küfür ederek provokasyon yaptığı iddiası yer aldı, ‘bununla birlikte, polisin davranışının alışılmışın dışında olduğu’ belirtildi.
İran’da kadın işlerinden sorumlu soumlu cumhurbaşkanı yardımcısı Masume Ebtekar ise Twitter hesabından “Bu davranış nasıl meşru olur? Hakarete uğramış olsalar bile polis böyle tepki göstermeli mi? Bu davranışı kategorik olarak kınıyorum ve olayın peşinde olacağım. Bu, hiçbir insanın hak etmediği, sert ve dine aykırı bir davranış” tepkisini gösterdi
Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve yakın çekim