28 Nisan 2018 Cumartesi

24 yıl geçti: Düğünde gözaltına alındı, bir daha haber alınamadı..!


Kayıp yakınları bu hafta da eylemdeydi. Eylem yapılan adreslerden biri de İstanbul’du. Galatasaray Meydanı’nda 683’üncü kez bir araya gelen kayıp yakınları, Ermeni Soykırımı’nda yaşamını yitirenleri andı. Bu haftaki eyleme gazeteci - yazar Pakrat Estukyan da destek verdi.
‘Gözaltına alındıktan sonra haber alınamadı’ Eylemde ilk olarak gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın ağabeyi Ali Ocak konuştu. “Ermeni Soykırımı’nın sorumluları yargılansaydı bu coğrafyada hiç kimse katledilmeyecekti” diyen Ocak, “Devletin soykırımlarla yüzleşmesini istiyoruz” dedi.
Daha sonra söz alan Pakrat Estukyan da, “Yüz yıldan beri çok belli ama asla hesaplaşılmamış büyük bir cürümün 103’üncü yılında bir araya geldik. Bugün Ermeni Soykırımı’nda yaşamını kaybeden şair Taniel Varujan’ı odak noktamıza aldık. Taniel, Sivas’ın bir köyünde doğmuştu. Öğrenimin ardından bir süre yurt dışına gitti. 24 Nisan’da bir şiirini yayınlamak için İstanbul’a gelmişti. Gözaltına alındı ve kendisinden bir daha haber alınamadı” diye belirtti. Pakrat daha sonra Taniel’in ‘barış’ mesajını içeren şiirini okudu.
'Bu toprakların şairi'
Haftanın açıklamasını ise Sebla Arcan okudu. Arcan, “Taniel Varujan’ı unutmadık” demek için bir araya geldiklerini belirterek, “26 Ağustos 1915’de hapishanede tutulan diğer Ermeni arkadaşları ile birlikte başka hapishaneye götürüleceği iddiası ile alındı. Kendisi de onları yolcu edenler de gidenlerin geri gelmeyeceğini biliyordu. Taniel Varujan’ı ve 4 arkadaşını vahşice öldürdüler. Yeni çalışmalarının yer aldığı defterleri de yanındaydı. Onlar da Taniel Varujan’la birlikte yok oldu. 103 yıl geçse de seni unutmuyoruz, bu toprakların şairi diye sesleniyoruz. Devlete de bu kayıplarla yüzleşin diye sesleniyoruz” diye konuştu.
Diyarbakır’da 481’inci eylem
Eylem yapılan bir diğer adres de Diyarbakır’dı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, ‘Kayıplar bulunsun, failler yargılansın’ sloganıyla her hafta düzenledikleri eylemin 481’incisini gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, 1994 yılında Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde akrabasının düğününde ‘Kayıplarımızı unutursak geçmişimizi de unuturuz’
Eylemde konuşan İHD Şube Başkanı Raci Bilici, 90’lı yıllarda yaygın bir şekilde gerçekleşen zorla kaybetme ve faili meçhul cinayetlerin, devletini bilgisi dahilinde olan kişiler veya gruplar tarafından yapıldığını belirterek, “Her hafta burada hikayeler paylaşıyoruz. Nerede oldu, nasıl oldu tüm bunlar bilinmesine rağmen, devlet hiçbir girişimde bulunmuyor. Yakınlarını arayan annelerimiz, kardeşlerimiz hala mezarlarına, yakınlarının kemiklerine dahi ulaşamadı. Biz bu mücadeleyi sürdürmeye ve gündemleştirmeye devam edeceğiz. Bu kayıplar bizim geçmişimizdir biz kayıplarımızı unutursak geçmişimizi de unuturuz. Bu sadece insan hakları savunucularının sorunu değildir. Özgürlüklerden yana bu ülkede toplumsal barışın sağlanmasından yana olan ve gerçek adaletin yerine gelmesinden yana olan herkesin sorunudur. Ve herkes burada annelerin yanında yer almalıdır” diye konuştu.
Konuşmanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi de yapıldı.