8 Ekim 2017 Pazar

ABD İle Türkiye Arasında Vize krizi..!

ABD, Türkiye’den vize başvurularını süresiz durdurdu, Türkiye hava basmak için ‘kopya metin’le karşılık verdi
ABD Büyükelçiliği, Türkiye’den vize başvurularının süresiz durdurulduğunu açıkladı
ABD Türkiye’ye yönelik vize işlemlerini askıya aldığını açıkladı. ABD Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada bu kararın nedeni “güvenlik” olarak açıklandı.
Açıklamada, “Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD Hükümeti’ni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin ABD Misyonu’nun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme sürecinde, Büyükelçiliğimiz ve Konsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirmek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır” ifadeleri yer aldı.
İstanbul’da sürdürülen cemaat soruşturması kapsamında, eski savcı Zekeriya Öz ve cemaat şüphelisi eski polis müdürleriyle de irtibatlı olduğu iddia edilen ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz gözaltına alınmış; adliyeye sevk edilerek ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’, ‘Casusluk’ ve ‘Türkiye hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlarından tutuklanmıştı.
ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli Topuz’un tutuklanmasına ilişkin ABD Büyükelçiliği yazılı bir açıklama yapmış, “Çalışanlarımıza yönelik temelsiz ve kaynağı belirsiz iddialar, bizim uzun dönemli ortaklığımızı baltalamakta ve bu ortaklığın değerini azaltmaktadır” ifadelerini kullanmıştı.
ABDnin Vize işlemlerini askıya alma kararına Türkiyede aynı biçimde yanıt verdiğini açıklayarak , ABD vatandaşlarının vize başvurularını askıya aldı. Türkiye’nin misilleme kararı Washington Büyükelçiliği tarafından yapılan kısa bir açıklamayla duyuruldu.ABD vatandaşlarının sınırda vize ve elektronik vize uygulamalarının askıya alındığını belirtilen açıklama ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin açıklamasıyla aynı ifadeler içermesi dikkat çekti. Hatta her iki açıklamada da ‘indirmek’ kelimesi yerine hatayla ‘indirgemek’ yazılmıştı.