12 Ekim 2017 Perşembe

Çalışabilecek durumdaki 30 milyon 200 kadından yalnızca 9 milyonu çalışıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Haziran 2017 verilerine göre, Türkiye’de kadınların istihdam oranı, yüzde 29.5. Çalışabilecek durumda 30 milyon 200 bin kadın var, ancak sadece 8 milyon 900 bini çalışıyor.
Kadınların yüzde 40’ı evlendiğinde ya da çocuğu olduğunu işi bırakıyor
Hürriyet’in haberine göre çalışan kadınların yüzde 40’ı evlendiklerinde veya çocukları olduğunda işi bırakıyor. Kadın Girişimcileri Derneği’nin (KAGİDER) TÜİK verilerini kullanarak, dört büyük ilde 583 kişiyle görüşüp yaptığı araştırmadaysa, işten ayrılan kadınların yüzde 60’ının işe geri dönmek istediği, yüzde 44’ünün ise işi bıraktığı için pişman olduğu ortaya çıktı.
Araştırmanın bulgularına göre, çalışmayı bırakmış olan kadınların işe geri dönmeleri içinse iki adımın atılmasının yeterli olduğu görülüyor. İşi bırakmış kadınların yüzde 66’sı “anlayışlı bir yöneticisi” olsa, yüzde 59’u ise işveren kreş imkanı sağlasa işe hemen geri dönmek istediklerini vurguladı.
Kadınların yüzde 58’i işi bıraktıktan sonra sosyal çevresini kaybettiğini düşünüyor
Çoklu cevaplar alınan araştırmaya göre, işi bırakan kadınların yüzde 60’ı hem işi özlüyor hem de çalışmasa da kendine istediği gibi zaman ayıramadığını düşünüyor. Yüzde 58’i işi bıraktıktan sonra sosyal çevresini kaybettiği fikrinde. Yine yüzde 58’inin sorunu, çocuğuna istediği gibi zaman ayıramamak.
Çalışmadıkları için kişisel harcamalarını yaparken çekinen kadınların oranı da yüzde 49. Yüzde 47’si ise para kazanmadığı için çocuklarının masraflarını daha zor karşılıyor. Yüzde 40’ı maaşı kreşi ve bakıcıyı karşılayamadığı için işten ayrıl

İşe dönmüş annelerin yüzde 93’ü, eşleri işe dönmüş babaların ise yüzde 87’si, çalışan annenin çocuklarına kişisel ve sosyal gelişimleri için daha fazla imkan sunduğu görüşünde. Çocuk sahibi olduktan sonra işini bırakan ve henüz işe dönmeyen annelerin yüzde 79’u ve eşi işe henüz geri dönmemiş babaların yüzde 77’si ise, annenin çalışmasının çocuklarda kadın-erkek eşitliği algısının gelişmesi için önemli olduğu düşüncesinde.