6 Ekim 2017 Cuma

Celal Talabani son yolculuğuna uğurlandı..!

Eski Irak Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Genel Sekreteri ve kurucusu Celal Talabani, 3 Ekim’de hayatını kaybetmişti.
Talabani’nin cenazesinin bu sabah Almanya’nın başkenti Berlin’den Süleymaniye’ye doğru yola çıkarıldı.
Cenazeyi getiren uçak, Süleymaniye Uluslararası Havaalanı’na 11.00 sularında iniş yaptı.
Talabani için Süleymaniye Havaalanı’nda resmi tören düzenlendi.
Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Irak eski başbakanlarından Nuri El Maliki ve İyad Allavi ile çok sayıda siyasetçi, büyükelçi ve yurttaşın katıldığı törende, Talbani’nin Kürdistan bayrağına sarılı tabutunun uçaktan indirilmesinin ardından 21 pare top atışları yapıldı.
Türkiye’den HDP, HDK, DBP, DTK, TJA eşbaşkan ve sözcüleri, Türkiye’deki Kürt siyasi partiler, ülkelerin büyükelçileri de havaalanındaki törende hazır bulundu.
Havaalanında yapılan resmi merasime katılanların Mam Celal’in tabutuna karanfil ve çelenkler bırakmasının ardından cenaze dini vecibeleri yerine getirilmek üzere Süleymaniye Büyük Camii’ne doğru yola çıkarıldı.
Talabani’nin cenazesi yüz binlerin akın ettiği güzergâh boyunca zorlukla ilerleyebildi.
Cenaze konvoyu, normal zamanlarda araçla 20 dakika olan mesafeyi 3 buçuk saatte ancak alabildi. Yol boyunca yurttaşlar, Mam Celal’in tabutuna karanfiller atmaya çalıştı.
Cenaze, daha sonra toprağa verilmek üzere Talabani’nin evinin bulunduğu Dabeşan Tepesi’ne doğru yola çıkarıldı. Cenaze konvoyu yol boyunca yoğun izdihamdan dolayı ancak iki saatte Dabeşan’a ulaşabildi.
Mezarlıkta düzenlenen merasimin ardından Talabani’nin oğlu ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakan Yardımcısı Qubad Talabani, aile adına merasime katılanlara kısa bir teşekkür konuşması yaptı.
Talabani şunları söyledi:
Evet, o bizim ben ve Qubad’ın babasıydı ama hepinizin amcasıydı. Ömrü boyunca bizleri bir araya getirmeye çalıştı. Görüyorum ki ölümüyle de bizleri bir araya getirdi. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Ellerimizi birleştirelim ve Mam Celal huzurunda birlik sözü verelim.
Celal Talabani hakkında
Celal Talabani, 12 Kasım 1933 tarihinde Kelkan’da dünyaya geldi.
Siyasi kariyerine Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) bağlı Kürdistan Öğrenci Birliğinin kurucu üyesi ve lideri olarak 1950’li yılların başında başladı.
Bağdat Üniversitesi Hukuk Bölümü mezunu olan zamanla partinin üst düzey temsilcilerinden birisi haline geldi.
1961 yılında Abdülkerim Kasım hükümetine karşı Kürt ayaklanmasına katıldı. Kasım’ın iktidardan uzaklaşmasının ardından, 1963 yılında Cumhurbaşkanı Abdüsselam Arif’in hükümetiyle yürütülen görüşmelerde Kürt delegasyonunun liderliğini yaptı.
1975 yılında KDP lideri Mustafa Barzani’yle aralarında derin görüş ayrılıkları oluşmaya başladı.
KDP’den ayrılanların kurduğu ve gelecekte kayınpederi olacak olan İbrahim Ehmed’in önderliğindeki KDP Siyasi Bürosu’na katıldı. Grup, 1966 yılında merkezi hükümetle bir ittifak kurdu ve KDP karşıtı askeri kampanyada yer aldı.
1970 yılının Mart ayında KDP ve hükümet arasında bir barış anlaşması imzalandığında, grubun siyasi hayatına son verildi.
Talabani ve Barzani uzun yıllar birbirleriyle mücadele etti. Bunun üzerine Celal Talabani ve kendisini destekleyenler, 1975 yılında Kürdistan Yurtseverler Birliği’ni (YNK) kurdu.
Talabani, YNK’nin sosyalist bir parti olacağını ve KDP’nin aşiret çizgisinden uzak duracağını söyledi.
Bir yıl sonra, merkezi hükümete karşı silahlı mücadele başlattı. 1988 yılında Irak hükümeti Kürtlere karşı kimyasal silahlar kullandığında (Halepçe Katliamı), YNK ağır bir darbe aldı. Talabani, İran’a sığınmak zorunda kaldı.
Talabani-Barzani ya da diğer bir deyişle YNK-KDP mücadelesi ise Federe Kürdistan’daki Kürt siyasi hayatının yaklaşık son 30 yılına damgasını vurdu.
2005 ile 2014 yılları arasında resmi olarak Irak Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Celal Talabani, 18 Aralık 2012 tarihinde felç geçirdi ve Bağdat’ta yoğun bakıma alındı.
19 Temmuz 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı Celal Talabani tıbbi tedavisinin ardından 18 ay sonra Irak’a geri döndü. Celal Talabani’nin 24 Temmuz 2014’te görev süresi sona erdi.
jaynak: Gazete Karınca