9 Ekim 2017 Pazartesi

Hapishanelerdeki işkenceler Meclis gündeminde: HDP’li Yiğitalp inceleme istedi..!

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’ndan Bolu F tipi Kapalı Cezaevi’nde hükümlü ve tutuklulara yönelik uygulamaları incelemek üzere acil ziyaret edilmesini talep etti.
Yiğitalp, Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan tutuklu ve hükümlü aileleri, yakınları ile telefon görüşmesi yapamadıklarına dair tarafıma bilgi aktarımında bulunduklarını bildirdi. Ayrıca Yiğitalp, hapishaneye giden avukatların, müvekkillerinin aktarımları doğrultusunda hapishane uygulamalarına dair hazırladıkları raporda da mahpuslara yönelik hak ihlallerinin yaşandığını belirttiklerine dikkat çekti.
Hükümlüler üç haftadır görüşme yapamıyor
Yiğitalp hazırlanan rapordaki şu ifadelere yer verdi:
Telefon görüşmelerinde hem hükümlülere hem ailelerine yönelik tekmil dayatması nedeniyle hükümlülerin yaklaşık 3 haftadır yakınları ile telefon görüşmesi yapamadıkları aktarılmıştır. Zira hem hükümlüden hem de telefonun diğer ucundaki yakınlarından telefon konuşmasına başlamadan önce tekmil (isim ve telefon numarasını söylemesi) istendiği, bu uygulamayı kabul etmeyen hükümlü ve tutuklular telefon görüşmesi yapamadığı belirtilmiştir.
Yakın zamanda odalara yapılan baskınlarla hükümlü ve tutuklulara ait radyolara el konulduğu, hapishane idaresi, onarım masrafı hükümlülere ait olmak üzere, sadece TRT frekansı kalması şartı ile radyoları geri verebileceği raporda yer alan bir diğer konudur.
Yiğitalp, Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit Gül tarafından yanıtlanmasını istediği şu soru önergesini verdi:
Bu bağlamda;
Bakanlığınız tarafından Bolu F Tipi Cezaevinde tutuklu ve hükümlülere uygulanan hak ihlallerine yönelik bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise ne aşamadadır? Başlatılmamış ise bunun yasal gerekçesi nedir?
Bolu F Tipi Kapalı Cezaevinden tarafınıza iletilen bir ihlal var mıdır?
Cezaevi yönetiminin, telefon görüşmelerinde hem hükümlülere hem ailelerine yönelik tekmil dayatması Bakanlığınızın bilgisi dairinde midir?
Cezaevi yönetimi hangi yasal gerekçe ile tutuklu ve hükümlülerin aileleri ile yaptıkları telefon görüşmelerinde tekmil istemektedir? Bakanlığınızın, bu uygulamanın geri çekilmesine dair bir çalışması var mıdır?
Tutuklu ve hükümlülerin aileleri ile yaptıkları telefon görüşmelerinde, hem tutuklu ve hükümlülere, hem de ailelerine yönelik tekmil dayatması ile amaçlanan nedir?
Müebbet cezası olan hükümlülerin günlük 4 saatlik havalandırmaya çıkma hakkı, 1 saate indirilmesinin yasal gerekçesi nedir?
Hapishane uygulamalarına karşı yaptıkları hukuki ve idari başvuruda bulunmasından kaynaklı, hükümlü ve tutuklu hakkında “örgütlü ve organize” hareket edildiği gerekçesi ile disiplin soruşturması açıldığı bilgisi doğru mudur?
Adalet Bakanlığı’na ve ona bağlı olan kurumlara, Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan ihlallere dair kaç dilekçe gönderilmiştir? Bu dilekçelerin kaçı işleme konmuştur?
Hapishanede fiziksel ve sözlü şiddet
Yiğitalp ayrıca basında yer alan iddialara göre; 2 Ekim’de, aralarında gazeteci Erdoğan Alayumat ve Serkan Erdoğan’ın da kaldığı koğuşta bulunan mahpuslara sözlü ve fiziksel şiddet uygulandığını sordu.
Alayumat’ın avukatı Avukat Tugay Bek müvekkillerinin kalmakta olduğu koğuşa 2 Ekim’de 20-30 kadar gardiyanın giderek, ayakta ve tek sıra halinde sayım istediğini belirtti.
Avukat suç duyurusunda bulundu
Avukat Tugay Bek’in müvekkilleri adına Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı’na, “işkence, kötü muamele, tehdit ve hakaret, görevi kötüye kullanmak”tan suç duyurusunda bulunduğunu ifade etti.
Yiğitalp bu konuda da Adalet Bakanı tarafından yanıtlanmasını talep ettiği soru önergesi verdi.
Bu bağlamda;
Tarsus 2 No.lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan şiddet vakalarından haberdar mısınız?
Konu ile ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa ne aşamadadır?
Cezaevi görevlileri hangi yönetmeliğe dayanarak mahpusları tek sıra ve ayakta saymak istemektedir? Böyle bir yönetmelik söz konusu değilse görevliler bu cüreti nereden bulmaktadır?
Basına verilen beyanda bahsi geçen “süngerli oda” nedir?
Cezaevlerinde artarak devam eden sözlü ve fiziki şiddeti engellemek ile ilgili bir çalışma yapmayı planlıyor musunuz?
Bakanlığınıza 26. Yasama Dönemi içerisinde Tarsus’ta bulunan cezaevleri ile ilgili kaç yazılı soru önergesi verilmiştir? Bu önergelerden kaçı cevaplanmış kaçı ret edilmiş kaçı gelen kağıtlarda yayınlanmıştır?