6 Ekim 2017 Cuma

IŞİD Irak ve Suriye’de güç kaybediyor..!

Irak ve Suriye’de ağır darbeler alan Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) işgal ettiği topraklar her geçen gün daralıyor.
Irak ordusu, dün Kerkük'ün batısındaki Havice kentini IŞİD’ten geri aldığını açıkladı.
Havice kırsalında halen IŞİD kontrolü altında bulunan küçük yerleşim yerlerinde ise operasyonlar sürüyor.
IŞİD son dönemde elindeki toprakların büyük bir kısmını kaybetti.
BBC Türkçe, IŞİD'in son dönemdeki toprak kayıplarının ardından Irak ve Suriye'de elinde kalan yerleri araştırdı.
IRAK
IŞİD'in Havice kırsalı dışında Irak'ta kontrol ettiği tek bölge Suriye sınırındaki kalan ve Fırat nehrinin etrafında bulunan yerleşim yerleri. Irak ordusu 19 Eylül'de ABD liderliğindeki IŞİD'le mücadeleye koalisyonunun hava saldırıları ve milislerin desteğiyle bölgeye bir operasyon başlattı.
Anah kentini ele geçirmeyi başaran Irak güçleri, Rava ve Kaim kentlerini de alarak Irak'ta IŞİD'in işgal ettiği tüm toprakları kendi kontrolü altına almak istiyor.
SURİYE
Rakka bir zamanlar IŞİD'in fiili başkentiydi. Fakat artık örgüt bu kenti kaybetmek üzere.
Suriye'de çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Rakka'nın etrafını kuşattı ve kent merkezinin önemli bir kısmını ele geçirdi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin verilerine göre, QSD kentin yüzde 90'ını ele geçirmeyi başardı. AFP'ye konuşan bir koalisyon sözcüsü, "Cihatçılar buradaki son nefeslerini alıyorlar" dedi. Birleşmiş Milletler (BM) ise Rakka'nın IŞİD kontrolündeki bölümünde 15 binden fazla sivilin "son derece zor şartlarda" kalmış olabileceği uyarısında bulundu.
Dêra Zor’da çift yönlü operasyon
IŞİD'in Suriye'de işgal ettiği bir diğer kent ise Dêre Zor’du. Bugün Dêra Zor’da IŞİD'e yönelik eş zamanlı olarak iki operasyon yürütülüyor. Fırat Nehri'nin güneyinde Rusya tarafından desteklenen Suriye ordusu, kent merkezinin yarısından fazlasını ele geçirmeyi başardı. Ordu, nehrin kuzeyine geçerek burada da küçük bir cebi kontrolü altına aldı.
Fırat Nehri’nin kuzeyinde ise ABD'nin hava bombardımanı desteğiyle QSD savaşçıları, Dêra Zor kırsalının bir kısmını kontrolü altına aldı.
Diğer bölgeler

IŞİD Suriye'de gittikçe ufalan birkaç bölgeyi daha kontrol ediyor. Rusya, Çarşamba günü Hama'da IŞİD'in kontrolünde bulunan son bölgeleri de ele geçirdiğini açıklamıştı. Fakat Humus kırsalında IŞİD varlığı devam ediyor. IŞİD Pazar günü buradaki Karyatayn kentinde saldırı düzenlemişti. Suriye’nin başkenti Şam'ın güneyindeki Yarmuk kampında da IŞİD varlığı sürüyor. Ülkenin güneyinde İsrail ve Ürdün sınırında da IŞİD'le bağlantılı örgütlerin kontrol ettiği küçük bölgeler bulunuyor.