11 Ekim 2017 Çarşamba

İşkenceden dolayı kollarını kullanamıyor..!

Adana'da 1994 yılında PKK üyesi olduğu gerekçesi ile tutuklanan Soncan Gedik, 23 yıllık cezaevi hayatı boyunca çok sayıda sürgün yaşadı. Gedik, son olarak 7 ay önce Alanya Cezaevi'nden Adana Kürkçüler Cezaevi'ne sürgün edildi. Gedik 23 Eylül günü buradan da Tarsus Cezaevi'ne sürgün edildi. Burada işkence gören ve tek kişilik hücreye konulan Gedik, vasisi olan Seçil Doğan aracılığı ile yaşadıklarını anlattı.
7 AYDA İKİ SÜRGÜN
Seçil Doğan, Soncan Gedik'in 7 ay içinde önce Alanya Cezaevi'nden Adana Kürkçüler Cezaevi'ne ardından 23 Eylül günü de buradan Tarsus Cezaevi'ne sürgün edildiğini söyledi. Gedik'in telefon yoluyla kendisine ulaştığını belirten Doğan, telefon görüşmesine ilişkin şunları aktardı: Her zamanki umutlu, esprili Soncan yoktu. Telefon da bana Tarsus Cezaevi'ne sürgün edildikleri günden bu yana koğuşa alınmadıklarını, hücrede tutulduklarını, 7 Ekim'de Adana Kürkçüler Cezaevi'nden getirilen iki arkadaşının da iki kişilik hücreye konulduğunu söyledi.
İŞKENCEDEN DOLAYI KOLLARINI KULLANAMIYOR
Doğan şöyle devam etti: Sabah sayımında havalandırmada hazırolda durmayı kabul etmedikleri için fiziki şiddet gördüklerini, Tarsus Cezaevi'nde şiddetle yola getirme politikası izlendiğini, oraya geldikleri günden bu yana fiziki şiddet gördüklerini, her iki kolunu da kullanamadığını söyledi.
TELEFON HAKKI GASPEDİLMEK İSTENİYOR
Soncan Gedik'in müebbet hükümlüsü olduğu halde, OHAL kapsamında tutuklular için yayınlanan arkadaş ziyaretlerinin yasaklanması kararının kendilerine de uygulanmak istendiğini dile getiren Doğan, "Soncan'ın karşı çıkması, tutuklu değil hükümlü olduklarını belirtmesi üzerine hükümlüler için bu genelgenin yeni çıktığını söylüyorlar, Soncan'ın genelgeyi görmek istemesi üzerine fiziki şiddet uyguluyorlar."

Tarsus Cezaevi'nde bu tür uygulamaların çok yoğun biçimde yaşandığına dikkat çeken Doğan, Adana, Mersin Baroları ve İHD şubelerini tutsaklara yönelik işkence konusunda duyarlı olmaya davet etti.