5 Ekim 2017 Perşembe

Müftülere nikah kıyma yetkisi veren tasarı komisyondan geçti..!


Müftülere nikah yetkisini de içeren yasa tasarısı İçişleri Komisyonu'ndan geçti. Tasarının önümüzdeki günlerde meclis gündemine gelmesi beklenirken, aylar boyunca yasa tasarısına karşı eylemde olan ve talepleri görmezden gelinen kadınlar da Meclis önünde tasarıyı protesto etti, polis saldırısına uğradı. Kadınlar, bir açıklama yaparak, “Diğer tasarıda olduğu gibi bu mücadeleyi de kazanacağız. Geri çekilene kadar mücadele devam edeceğiz” dediler.
il ve ilçe müftülerini de evlendirme memurları arasına ekleyen “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” önce İçişleri Komisyonunda görüşülmüş, sonra kadınların tepkisi üzerine tekrardan alt komisyona geri gönderilmişti. Alt komisyonda görüşülen tasarı muhalefetin itirazı dikkate alınmadan oylandı ve dün yeniden İçişleri Komisyonunun gündemine geldi. Kadınların bütün itirazlarına rağmen müftülere nikah yetkisini de içeren yasarı komisyondan geçti. Tasarının önümüzdeki günlerde meclise gelmesi bekleniyor.
"TEKÇİLİK ZİHNİYETİN YANSIMASI"
Komisyonun tek kadın üyesi HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya da tasarının Türkiye’deki tekçilik zihniyetinin hayatın her alanına yansımasının bir örneği olduğunu söyledi. Tekçiliğin içerisinde erkekliği de barındığını kaydeden Kaya, “Kadınlar hakkında da biz karar veririz, biz ne dersek o zihniyetinin sonucudur bu tasarı” dedi. Kadınların kaç gündür Meclis’in yollarını aşındırdığını belirten Kaya, kadınların bütün müdahalelere rağmen tepkilerini ortaya koymaya çalıştığını söyledi. Geçtiğimiz yıl Meclis gündemine gelen tecavüzcüsüyle evlendirilmelerine izin veren tasarının kadınların tepkileriyle geri çekildiğini hatırlatan Kaya, bugün görüşülen tasarının da onun bir başka formatı olduğunu söyledi.
"MESELE TAKVİYE MESELESİ DEĞİL"
Tasarının yasalaşması halinde özellikle küçük yerleşim yerlerinde küçük yaşta evliliklerin önünü açacağını, tecavüzcüyle evlenmeyi hızlandıracağını söyleyen Kaya, “Bu kadınların hayatını cehenneme çevirme tasarısıdır. Sanki belediyelerin, nikah kıyan kurumların önü evlilik yapmak isteyenlerle dolmuş, da yetişemiyorlarmış gibi Müftülerle güçlendirmeye çalışıyorlar. Mesele devlet memurlarının yetişemediği işlere takviye meselesi değil" dedi.