15 Kasım 2017 Çarşamba

'Çocuklarımız için davaya sahip çıkalım'..!

İstanbul Okmeydanı’nda Gezi direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi nedeniyle 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın katledilmesine ilişkin açılan davanın 3. duruşması yarın İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.
Duruşma öncesi Evrensel'den Erdi Tütmez'e konuşan Berkin’in babası Sami Elvan, taleplerinin net olduğunu söyleyerek “Başından beri söylüyoruz. Berkin’i vuranların, emir verenlerin hepsinin cezalarını almalarını istiyoruz” dedi.
“Olası kastla öldürmek” suçundan yargılanan ve halen Van İl Emniyet Müdürlüğünde görevli olan sanık polis Fatih Dalgalı’nın duruşmalara Van 2. Sulh Ceza Hakimliğinden SEGBİS ile bağlanması istemediklerini söyleyen Elvan, “Biz bu kişinin bizzat karşımıza gelmesini istiyoruz ve yüzümüze bakarak savunma yapmasını istiyoruz. Bunu bu duruşmada da söyleyeceğiz.” dedi.
‘MÜCADELEMİZ TÜM ÇOCUKLAR İÇİN’
Sadece Berkin için değil, tüm çocuklar için adalet aradıklarını söyleyen Elvan, “Bu dava sadece Berkin’in davası değil, toplumun her kesiminin davası. Çok iyi biliyoruz ki çocuğumuz geri gelmeyecek ama bizim mücadelemiz tüm çocuklar için. Bunu herkesin bilmesi gerek. Bu nedenlerden dolayı çok önemli bir dava. Kendimizi yalnız hissetmiyoruz, çok destek var ama bugün davaya güçlü bir şekilde katılmamız gerekiyor. Ancak böyle bir sahiplenmeyle adaleti sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
14 yaşındaki Berkin Elvan, Okmeydanı'nda Gezi Direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi nedeniyle 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra 11 Mart 2014'te hayatını kaybetmişti. Avukatları tarafından yoğun bakım sırasında 16 kiloya kadar düştüğü açıklanan Berkin'in ölümü kamuoyunu derinden etkilenmişti.Yaklaşık 3 buçuk yıl süren soruşturma sonrasında sanık polis yüz eşleştirme programlarından teknik yollarla tespit edilmiş ve hakkında "kasten adam öldürme" suçlaması ile dava açılmıştı. Soruşturma süresince 6 savcısı değişen davanın ilk duruşması 6 Nisan 2017'de İstanbul 17'inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülmüştü. Çok sayıda baronun ve sivil toplum örgütünün yakından takip ettiği ilk davada sanık polis için tutuklama kararı çıkmamasına tepki gösterilmişti. 6 Temmuz 2017'de görülen ikinci davada da sanık polis F.D görevli olarak bulunduğu Van'dan SEGBİS aracılığı ile davaya katılmış ve ifade vermişti. Elvan Ailesi'nin avukatlarının tüm ısrarına rağmen sanık F.D'nin tutuklu yargılanması yönünde karar verilmemişti.