14 Kasım 2017 Salı

IŞİD’in dernekleri aktif..!

Son günlerde IŞİD’e karşı mücadele yürütmekle övünen İçişleri Bakanlığı'na bağlı Dernekler Dairesi Başkanlığı'nın 13 Kasım tarihli güncel verilerine göre, adı IŞİD örgütlenmesiyle açığa çıkan ve katliam dosyalarına yansıyan derneklerin halen resmi olarak faaliyetlerini sürdürdüğü ortaya çıktı.
Ankara Gar katliamı ve Antep'deki DAİŞ yapılanmasıyla ilgi olarak dosyalara giren bilgi ve belgelere göre, Antep'te 2013 yılında kurulan Genç Muhavvidler Derneği doğrudan IŞİD’lilerin örgütlendiği bir dernek oldu.
Mezopotamya Ajansı’ndan Hayri Demir’in haberine göre, Türkiye'de IŞİD tarafından gerçekleştirilen katliamların sanıklarının büyük bir bölümünün bu dernekle ilişkisi ortaya çıktı. Dernek, Ankara 10 Ekim ve Suruç katliamlarının planlayıcısı olan Yunus Durmaz tarafından kuruldu. Yine HDP'nin Adana ve Mersin il binalarına dönük 7 Haziran’dan önce saldırı gerçekleştiren Savaş Yıldız'ın bir beyanında, saldırıyı Durmaz'ın talimatıyla gerçekleştirildiğini kaydetti. Bu bilgilere rağmen Selahattin Eyyubi Mahallesi'nde kurulan dernek halen aktif olarak faaliyet yürütüyor.
Bu derneğin yanı sıra yine kimi IŞİD’lilerin örgütlendiği dernekler arasında olan Ahsen Derneği ve Suriyeli Gençleri Geliştirme ve Eğitim Derneği de IŞİD’le bağı olmasına rağmen halen faaliyet yürüten dernekler listesinde yer alıyor. Suriyeli Gençleri Geliştirme ve Eğitim Derneği'nin Başkanı Bahaa Alden Najeep aynı zamanda Antep’te çoğu çocuk 54 kişinin yaşamını yitirdiği düğün katliamından sonra gözaltına alınarak, hakkında "IŞİD üyeliği" gerekçesiyle dava açıldı. Buna rağmen bu dernek de, "İnsani Yardım Derneği" çatısı alında faaliyetini sürdürüyor.
HAK İHLALLERİNİ ARAŞTIRANLAR KAPATILDI
Darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) süreciyle birlikte çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) çoğunluğu hak ihlalleri alanında faaliyet yürütenler başta olmak üzere yüzlerce dernek kapatıldı. İnsan Hakları Ortak Platformu'nun sadece OHAL'in ilk 5 ayına ilişkin raporuna göre, bin 425 dernek kapatıldı. Bu kadar derneğin OHAL gerekçesiyle kapatılmasına rağmen IŞİD ile bağı aleni olan bu derneklerin kapatılmamış olması da başka bir tartışmayı beraberinde getirdi.
IŞİD DERNEKLERİNE DOKUNULMADI
Dernekler Dairesi Başkanlığı'nın güncel verilerine göre, Türkiye'de aktif dernek sayısı 111 bin 582. IŞİD’in dernekler aracılığıyla açık bir örgütlenme alanı oluşturduğu Antep ise Türkiye'de en fazla derneklerin olduğu ilk on kent sıralamasında 8'inci sırada. Suriye savaşının başladığı 2011 yılında kentteki dernek sayısı bin 140 iken bu sayı 2017'de bin 891'e çıktı. Kentte OHAL'in ilk 5 ayında toplamda aralarında öğrencilerin dayanışmak amacıyla kurduğu Medya Kültür Derneği gibi kültürel derneklerin de olduğu 40 dernek kapatılmasına rağmen söz konusu IŞİD derneklerine dokunulmadı.
IŞİD derneklerine dönük bu tutuma rağmen son iki haftadır Türkiye'de IŞİD’e dönük gerçekleştirilen operasyonlarda yüzlerce kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Ancak mücadele edildiği belirtilen IŞİD derneklerin resmi olarak halen faaliyet yürütüyor olması, "Kime karşı mücadele ediliyor" tartışmasını beraberinde getiriyor. (MA)

ispanya kadın
Kadın işçiler en zengin patronu yendi..!
İspanya’da kadın işçiler tarafından farklı çalışma sektörlerinde yapılan iki grev de zafere ulaştı.
İspanya’da kadın işçiler son bir ayda iki büyük grev zaferi elde ettiler. Maaş zammı, çalışma saatlerinin düşürülmesi gibi haklar elde eden bakım işçisi kadınlar ile Berksha Giyim Mağazası çalışanı kadınlar taleplerini patronlara kabul ettirdiler.
İspanya’nın kuzeyindeki Bask Özerk bölgesinde bulunan Bizcaia kentindeki yaşlı bakım merkezlerinde çalışan ve ELA sendikasına bağlı 5 bin kadın, 370 gün boyunca verdikleri mücadeleyi kazandı.
Kadın işçilere, her yıl farklı miktarda olmak üzere üç yıl boyunca aylık toplam 140 Euro zam yapılarak, asgari ücret seviyesi 1200 Euro’ya yükseltildi. İş kazası ya da hastalık gibi nedenlerle çalışmaya ara veren işçilerin maaşlarında da kesinti yapılmayacağı maddesi sözleşmeye girerken, haftalık iş saati 35 saate çekildi. Sözleşmenin 2020 yılına kadar geçerli olacağı bildirildi.
MARKAYA KARŞI ÜLKEDE İLK GREV
Galiçya Özerk Bölgesi’ndeki Pontevedra kentinde bulunan 5 Bershka Giyim Mağazası’nda ise greve çıkan kadın isçiler, Bershka markasına karşı ülkedeki ilk grevi gerçekleştirdiler.
“Dünyanın en zengin patronu” olan Amancio Ortega’nın sahibi olduğu Inditex’e bağlı mağazanın çalışanı 63 kadın, “işçi meclisi” toplayarak 9 gün boyunca iş bıraktı. Bu süre içerisinde 5 mağaza da kapılarını kapatmak zorunda kalırken, Galiçya İntersendikal Konfederasyonu (CIG) üyesi kadınlar, grevlerinin ardından maaş zammı taleplerini kabul ettirdi. Sözleşme sürelerine göre çalışanların maaşlarına aylık 120 Euro zam yapılacak. Ayrıca yıllık izin, emzirme izni, dinlenme süresi gibi meselelerde de anlaşmaya varıldığı duyuruldu.
TÜRKİYE’DE DE ÜRETİM YAPIYOR

Inditex Tektstil devine Türkiyeli tekstil işçileri de üretim yapıyor. Inditex’e bağlı bir başka marka olan Zara’ya üretim yapan Bravo Tekstil çalışanı işçiler alamadıkları ücretleri nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti Zara ürünlerine diktikleri bildirilerle müşterilere duyurmuşlar ve haklarını istemişlerdi.