10 Ocak 2018 Çarşamba

Ceza Yasası Değişecek ve politik davalarda hapis cezaları artacak..!

AKP iktidarı, muhalifler üzerindeki baskıyı arttıracak ve faşizmi pekiştirecek yeni bir torba kanun hazırlığında . Adalet Bakanlığı, Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ve Kabahatler Kanunu'ndaki çok sayıda maddede değişiklik yapılacak.
Milliyet'in ulaştığı torba kanun, Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü'nce 4 Ocak tarihli yazıyla Türkiye genelindeki adalet komisyonu başkanlıklarına gönderildi. 27 maddeden oluşan 48 sayfalık taslakla ilgili 30 gün içinde görüş bildirilmesi istendi.
ESKİ 'SUÇLAR' DELİL OLACAK
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 100. maddesinde yapılacak değişikliğe göre tutuklama nedenleri arasına, "aynı veya daha ağır bir suçu yeniden işleme" ve "suçun işlendiği hal ve koşullar veya meydana gelen zararın ağırlığı dolayısıyla fiilin kamu düzenini önemli ölçüde bozması" bentleri eklenecek.
Mevcut mevzuatta, kişinin eski davaları ya da aldığı cezalar hakimlerde kanaat oluşturuyordu. Hakimler, "Örgütsel süreklilik var" diyerek, özellikle devrimci tutsaklara ağır cezalar verebiliyordu. Böylece hakimlerin kanaatine bırakılmamış olacak.
SİYASİ DAVALARDA DENETİMLİ SERBESTLİK KALKIYOR
TCK'nın 220. maddesinde yapılacak değişiklikle de 2 ila 6 yıl hapis olarak uygulanan "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetme"nin cezası 5 ila 10 yıl hapis olacak. Bu türden bir örgüte üye olanların cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis gerektirirken, bu ceza 2 yıldan 5 yıla kadar şeklinde yükselecek. Örgütün silahlı olması halinde daha önce verilen ceza dörtte birinden yarısına kadar arttırılıyordu. Şimdi cezalar artık yarı oranında artırılacak. Taslak yasalaşırsa silahlı örgüt kuran ve yönetenler 7,5 yıldan 15 yıla, bu örgüte üye olanlar üç yıldan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Ceza ve Güvenlik Tedbirleri Hakkında Kanun'un 105/A maddesine eklenecek madde ile TCK 220. maddedeki suçlamalardan mahkum olanlar denetimli serbestlikle tahliye olamayacak.
Torba kanun ile yapılması öngörülen diğer bazı değişiklikler şöyle:
TCK 115: İnanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleyene verilen 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasının sınırları 2 yıldan 5 yıla şeklinde artacak.
TCK 123: Kişilerin huzur ve sükununu bozanlara verilen 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası da 6 aydan 3 yıla çıkarılacak.
TCK 57: Ağırlaştırılmış müebbet veya müebbet hapis cezasını gerektiren bir suç işleyen akıl hastası en az 3 yıl, 10 yıl ve daha uzun süreli hapis cezası gerektiren bir suç işleyen akıl hastası ise 1 yıldan az olmamak üzere yüksek güvenlikli sağlık kurumunda tedavi görecek. Mevcut düzenlemede, akıl hastalarının tedavi süreleri belirsiz. Ayrıca sağlık kurumunun raporu veya mahkeme kararıyla akıl hastası serbest kalabiliyor.
PARA CEZASINA ZAM
TCK 52: Günlük adli para cezası miktarının alt sınırı 20 liradan 50 liraya yükseltildi.
TCK 75: Ön ödemeli suçlarda da hapis cezasının günlük maddi karşılığı en az 50 liraya yükseltildi.
TCK 86: Basit tıbbi müdahale gerektiren kasten yaralama suçlarında cezanın alt sınırı 4 aydan 6 aya çıktı.
TCK 87: Ağır yaralama suçlarında cezanın alt sınırı 3 yıldan 4 yıla, kasten yaralayarak ölüme yol açanların cezası 8 yıldan 12 yıla çıkacak. Suçun nitelikli halinde 12 yıldan 16 yıla kadar olan hapis cezası 14 yıldan 18 yıla kadar yükseltilecek.
SES VEYA GAZ FİŞEĞİ ATMAK BEŞ YIL
TCK 170: 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası gerektiren "genel güvenliği kasten tehlikeye sokma"nın cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis şeklinde yükseltildi. Ses ve gaz fişeği atanlar da aynı suçtan cezalandırılacak. Ses ve gaz fişeğinin, kamu hizmetine tahsisli bina veya eklentilerinde ya da kişilerin toplu bulundukları yerlerde işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılarak, 6 yıldan 15 yıla çıkacak.
Ses ve gaz fişeğini Türkiye'de polisler kullanıyor. Gaz fişekleri nedeniyle can kayıpları, yaralanmalar ve uzuv kayıpları oldu. Gaz fişeğini bugüne kadar polisler dışında eylemcilerin kullandığı görülmezken, söz konusu maddenin polisler için işletilip işletilmeyeceği merak konusu.
TCK 148: 6 yıldan 10 yıla kadar hapis gerektiren "yağma"nın cezası 7 yıldan 12 yıla kadar hapis olacak.
TCK 149: 10 yıldan 15 yıla kadar olan "nitelikli yağma"nın cezası da 12 yıldan 16 yıla kadar hapis şeklinde belirlendi.