Erdoğan rejiminin Berlin yönetimine "PKK'ye destek veriyorsunuz" iddialarının aksine Almanya'nın Kürt özgürlük hareketine karşı elinden geleni yaptığı bir kez daha belgelendi.
Alman haber ajansı DPA’nın ‘PKK soruşturmaları’na ilişkin sorusuna yanıt veren federal savcılık sözcüsü, PKK’e yönelik 2017 yılında 130 soruşturmanın açıldığını bildirdi.
Bu sayı 2013 yılında 15 iken, 2014 ve 2015’te 20 civarında kaldı. 2016 yılında ise Kürtlere açılan soruşturmaların sayısı gözle görülür şekilde artarken 40’a yükselmişti. Ancak son 10 yılda hiçbir zaman 2017’deki gibi artmamıştı.
Merkezi Karlsruhe kentinde bulunan federal savcılık, haklarında dava açılanlardan kaçının caza aldığını ve soruşturmaların seyrinin nasıl gittiğine dair bilgi vermekten ise kaçındı.
2017’DEKİ SORUŞTARMALAR SON 10 YIL KADAR!
Almanya'nın son yıllarda yürürlüğe koyduğu "Yabancı terör örgütüne üyelik" yasası çerçevesinde geçtiğimiz Ağustos ayında açıklanan bilgilere göre 10 yılda 240 Kürt siyasetçi ve aktivist hakkında toplam 180 soruşturmanın açılmıştı. 2017’deki veriler ise neredeyse 10 yılda açılan soruşturmanın sayısı kadar olması Berlin-Ankara yönetimlerinin Kürt özgürlük mücadelesi konusundaki işbirliğini gösteriyor.
1990'lı yılları aratmayacak şekilde Alman polisinin Kürt göstericilere yönelik şiddeti de artırdığı gözleniyor. Son dönemlerde ise başta Öcalan'ın posterleri olmak üzere PYD, YPG ve YPJ bayraklarının taşıdığı gösterilere Alman polisinin artan tahammülsüzlüğü dikkat çekiyor.
Almanya İçişleri Bakanlığı 2 Mart 2017 günü eyaletlere gönderdiği bir genelge ile aralarında PYD, YPG ve YPJ'nin de bulunduğu çok sayıda Kürt parti ve kuruluşun bayrak/flamalarının yasaklanmasını talep etmişti. Bakanlık, genelgeyi 1993 yılından itibaren Almanya’da yürürlükte olan PKK yasağının “güncellenmesi” olarak açıklamıştı.
Alman hükümeti 1993 yılından itibaren uygulanan PKK yasağına ilişkin de argümanını ise sık sık değiştiriyor. Daha önce Türkiye'nin NATO üyeliği ve "dış çıkarlar" nedeniyle alındığı söylenen bu yasak kararı, son yıllarda "Almanya'nın iç güvenliği için" denilerek sürdürülüyor.
ANF