11 Ocak 2018 Perşembe

Erkekler Aralık'ta 31 Kadın Öldürdü

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Aralık’ta en az 32 kadın öldürdü, 15 kadına tecavüz etti, 25 kadını taciz etti, 33 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu, 45 kadına şiddet uyguladı.
Ağır yaralanan iki kadın, olay sırasında “ölü taklidi yaparak hayatta kaldı”...
Daha önce çocuk istismarı nedeniyle öğretmenlik görevinden uzaklaştırılan 60 yaşındaki bir erkek, bu ay 21 yaşında zihinsel engelli bir kadını taciz ederek erkek şiddeti çetelesinde yerini aldı.
2017’de erkekler erkekler 286 kadın ve kız çocuğunu öldürdü, 101 kadına tecavüz etti, 248 kadını taciz etti, 377 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu, 418 kadına şiddet uyguladı.
Cinayet
Erkekler Aralık’ta 31 kadın, beş çocuk ve cinayete engel olmaya çalışan iki erkeği öldürdü.
Bu cinayetler dışında, öldürülen bir kadının faili henüz belirlenemedi; iki kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu; bir kadının intihar ettiği öne dürüldü; zorla evlendirilmek istenen bir kadın ise intihara teşebbüs etti.
Kadınların yüzde 22,5’i ayrılmak/boşanmak istedikleri ya da barışmayı reddettikleri için öldürüldü.
Öldürülen kadınlardan ikisi trans kadınlardı.
Bir kadın cinayetten kısa süre önce, şiddet gördüğü kocası tarafından sığınmaevinden çıkartılmıştı. Üç kadın ise defalarca şikayette bulunmuş ancak kadınların korunması için bir önlem alınmamıştı.
Kadınların yüzde 52’si ateşli silahlarla öldürüldü.
12 kadın tabancayla, dördü tüfekle, 11’i bıçakla, ikisi boğularak, biri satırla, biri balkondan aşağı atılarak öldürüldü. Bir kadının öldürülme şekli haberlerde yer almadı.
Kadınların yüzde 71’i partnerleri veya eski partnerleri öldürdü.
12 kadını resmi nikahlı kocaları, birini dini nikahlı kocası, üçünü eski kocaları, yedisini sevgilileri, ikisini birliktelik teklifini reddettikleri erkekler, birini arkadaşı, birini kocasının akrabası, ikisini oğulları, birini müşteri olarak gelen tanımadığı bir erkek öldürdü. İki katilin kadınlarla tanışıklık derecesi haberlerde yer almadı.
Üç cinayet kamusal alanlarla, insanların gözü önünde gerçekleşti.
Kadın katillerinden beşi cinayetin ardından intihar etti, üçü intihara teşebbüs etti.
Kadın katillerinden biri polis memuruydu.
Kadın cinayetlerinin yaşandığı iller Adana (3), Aksaray (1), Amasya (1), Ankara (1), Antalya (1), Balıkesir (1), Batman (1), Bolu (1), Burdur (1), Bursa (2), Diyarbakır (1), Eskişehir (1), Hatay (1), İstanbul (3), İzmir (2), Kayseri (1), Kocaeli (1), Manisa (1), Muğla (1), Sivas (1), Tekirdağ (1), Urfa (1), Uşak (1), Zonguldak (2).
Tecavüz
Aralık’ta medyaya 15 kadına yönelik tecavüz vakası yansıdı.
Tecavüze maruz kalan kadınların yüzde 40’i Türkiye vatandaşı değildi. Biri ise seks işçisiydi.
Tecavüzcülerin yüzde 93’ü kadınların tanımadıkları erkeklerdi.
Bir kadına sevgilisi, birine minibüs şoförü, birine müşteri olarak gelen tanımadığı bir erkek, 13 kadına tanımadıkları erkekler tecavüz etti.
Tecavüzcülerden ikisinin cinsel saldırıdan suç kaydı bulunuyordu.
13 tecavüzcüden sadece dördü tutuklandı; sevgilisine tecavüz eden bir iş insanı gözaltına alınıp serbest bırakıldı, seks işçisine tecavüz eden bir erkek adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diğer failler hakkında herhangi bir hukuki süreç başlatılıp başlatılmadığı haberlerde yer almadı.
Tecavüz olaylarının medyaya yansıdığı iller Adana (1), Eskişehir (1), İstanbul (10), Kayseri (1), Kocaeli (1), Samsun (1), Tekirdağ (1).
Taciz
Aralık’ta medyaya 25 kadına yönelik taciz vakası yansıdı.
Taciz olaylarının yüzde 12’si toplu taşıma araçlarında yaşandı.
Tacizcilerin yüzde 72’si kadınların tanımadıkları erkeklerdi.
Bir kadını işvereni, dördünü işyerinden erkekler, birini komşusu, birini otobüs muavini, birini spor antrenörü, birini müşteri olarak gelen tanımadığı bir erkek, birini tamirci olarak gelen tanımadığı bir erkek, 15’ini tanımadığı erkekler taciz etti.
Tacizcilerin yüzde 23’ünün çocuk istismarı, cinsel saldırı ve öldürme gibi suçlardan kaydı vardı.
22 failden sadece beşi tutuklandı. Başka bir tacizci serbest bırakıldıktan sonra kamuoyu tepkisinin üzerine tutuklandı. Dört kadın hukuki işlem başlatılmayınca tacizcileri sosyal medyadan ifşa etti. İki tacizci ise tutuksuz yargılanıyor. Diğer failler hakkındaki hukuki süreç haberlere yansımadı.
Taciz olaylarının yaşandığı iller Ankara (1), Antalya (2), Aydın (4), Denizli (1), Diyarbakır (1), Edirne (1), Erzurum (1), Eskişehir (1), İstanbul (6), İzmir (1), Manisa (1), Sakarya (1), Urfa (1), Zonguldak (1).
Çocuk istismarı
Erkekler Aralık’ta en az 33 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu. Bir kız çocuğu hamile kaldı ancak yasal süre olan 20 haftayı geçtiği için kürtaj olamadı.
Çocuk istismarı olaylarının yüzde 42’si okul, okul önü ve okul servisi gibi yerlerde yaşandı.
Kız çocuklarının yüzde 36’sı öğretmen ve okul çalışanlarınca istismara maruz kaldı.
Dört çocuğun istismara maruz kaldığı ise rehber öğretmenlerin çabasıyla ortaya çıktı.
Bir çocuğa ağabey, ikisine akrabaları, birine annesinin sevgilisi, birine antrenörü, birine babası, birine kardeşi, ikisine komşuları, birine manevi babası olarak tanımladığı bir erkek, birine minibüs şoförü, altısına okul teknikeri,, altısına öğretmeni, birine servis şoförü, birine sosyal medyadan tanıştığı erkekler, dördüne tanımadıkları erkekler istismarda bulundu. Dört istismarcının çocuklarla tanışıklığı haberlere yansımadı.
25 failden 20’si tutuklandı. Okul çıkışında bir kız çocuğunu zorla aracına bindirmeye çalışan bir erkek, sekiz farklı suçtan daha kaydı olmasına rağmen serbest bırakıldı. Diğer faillerle ilgili hukuki süreç medyaya yansımadı.
Çocuk istismarı olaylarının yaşandığı iller Aydın (2), Bolu (1), Denizli (3), Diyarbakır (1), Isparta (2), İstanbul (8), Kırşehir (2), Lüleburgaz (1), Manisa (2), Mersin (1), Muğla (1), Niğde (1), Samsun (1), Sivas (1), Trabzon (1), Urfa (1), Zonguldak (2).
Şiddet
Erkekler Aralık’ta en az 45 kadını yaraladı.
Kadınların yüzde 27’si ağır yaralandı. Medyada biri kocası, diğeri eski kocası tarafından saldırıya uğrayan iki kadının “ölü taklidi yaparak hayatta kaldığı” yazıldı.
Şiddet olaylarının yüzde 26’sı bar, sokak, işyeri, kafe, otobüs gibi kamusal alanlarda, herkesin gözü önünde yaşandı.
İki kadın çıkarttıkları uzaklaştırma kararlarına rağmen şiddete maruz kaldı. Ağır yaralanan iki kadının çıkarttıkları uzaklaştırma kararları ise yeni sonlanmıştı.
Kadınların yüzde 15,5’i ayrılmak/boşanmak istedikleri veya barışma teklifini reddettikleri için öldürüldü.
Cezaevinden izin alarak çıkan bir erkek karısına “Bu Mersin’de seni ikinci Özgecan vakası yapacağım” diyerek işkence yaptı.
Uzaklaştırma kararına rağmen şiddete maruz kalan ve hayati tehlikesi devam eden bir kadın erken yaşta zorla evlendirilmişti.
Kadınların yüzde 64’üne partnerleri veya eski partnerleri şiddet uyguladı.
Üç kadına babaları, dördüne eski kocaları, bibine eski nişanlısı, birine eski sevgili, birine ev sahibi, birine işvereni, 21’ine kocaları, birine komşusu, birine spor müsabakasındaki rakibinin babası, birine oğlu, birine ilişki teklifini reddettiği bir erkek, ikisine sevgilileri, beşine tanımadıkları erkekler şiddet uyguladı. İki failin kadınlarla tanışıklığı haberlere yansımadı.
23 kadın darba maruz kaldı, dördü cisimle darp edildi. Altısı bıçakla, dördü tabancayla, biri tüfekle, biri kimyasal maddeyle yaralandı. Bir erkek kadının üzerine aracını sürdü, biri ise kadın içindeyken aracı yakmaya çalıştı. Bir kadın işkenceye maruz kaldı. İki kadın ölümle tehdit edildi. Biri rehin alındı.
Şiddet-yaralama olaylarının yaşandığı iller Adana (6), Aksaray (3), Ankara (4), Antalya (3), Antep (1), Bursa (1), İstanbul (7), İzmir (1), Karaman (1), Kayseri (1), Kocaeli (3), Konya (2), Mersin (2), Muğla (1), Sakarya (3), Samsun (2), Tekirdağ (1), Urfa (3). (BB/ÇT)