14 Ocak 2018 Pazar

Sosyalizmin Önderleri Karl Liebknecht ve Rosa Lüksemburg, Katledilmelerinin 99.Yılında Berlin de Anıldılar..!

15 Ocak 1919’da Berlin’de Alman tekelci sermayesinin koruyucu ve kollayıcısı olan sosyal demokrat iktidarınca hunharca katledilen Almanya işçi sınıfının önderleri Karl Liebknecht ve Rosa Lüksemburg, 14 Ocak 2018 de Berlin’de on binlerce kişinin katıldığı gösteri ve törenle anıldı.
Katledilişlerinin üzerinden tam 99 yıl geçmesine rağmen Karl Liebknecht ve Rosa Lüksemburg’un on binler tarafından anılmaya devam edilmesi, Onların bıraktıkları devrim ve sosyalizm ideali ve mücadele mirasının güçlü bir şekilde devam ettiğinin, dahası bugün emekçi halklara dayatılan Bugün dayatılan vahşi sömürü ve barbarlığa karşı 'Vardık! Varız! Var olacağız!' demenin, militan sosyalizm mücadelesini yükseltmenin zamanın ifadesiydi.
Nitekim bugün dünya proletaryası ve emekçi halkları emperyalist kapitalizmin krizinin faturasını ödememek için yeniden toparlanıp örgütlenerek direnmeye çalışıyor. Her an, hangi kıta ya da ülkeden patlayacağı belli olmayan direnişler gelişiyor. Sokaklara akan milyonlara rağmen, sınıf ve emek hareketinin, kapitalizme karşı sosyalizmi hedefleyen militan devrimci bir önderlikten yoksunluğu, kendisini yakıcı biçimde dayatmaya devam ediyor.
Nitekim 99 yıl önce Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg katleden emperyalist burjuvazi, bugün yıllara yayılan savaşımlarla kazanılmış bütün hakları sıfırlamaya çalışıyor. Bir yandan -yaşadığı yapısal kriziyle birleşik seyreden- emperyalistler bölgesel ve yerel biçimlerde yeniden paylaşım savaşları yürütüyor, bir yandan da savaşların yıkımını halkların yıkımına dönüştürüp direnme dinamiklerini zayıflatmaya çalışıyor.
İşte bu ortamda Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg katledilmelerinin 99 yılında anıldılar.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da sabahın erken saatlerinde ilk olarak Frankfurter Tor’de bir araya gelen binlerce kişi, savaşa, sömürüye ve ırkçılığa karşı pankart ve dövizlerle Karl Liebknecht ve Roza Luxemburg yattığı Sosyalistler Mezarlığı’na kadar yürüdü.
uzun zamandan bu yana geleneksel hale gelen anma gösterisi ve etkinliğinde bu yıl da savaşa ve militarizme karşı mücadele mesajları öne çıktı.
Sol Parti, DKP, MLPD gibi partilerin yanı sıra Türkiye ve Kürdistanlı bir çok örgüt ve dernekler de eylemde pankartlarıyla yer aldı. Yürüyüş sırasında yasaklı Öcalan posterleri ve Kürt bayraklarının taşındığını bahane eden polis, iki kez eyleme saldırdı. Kitle, müdahaleye sloganlarla yanıt verdi.
Sosyalistler Mezarlığı’nda Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg için yapılan anma töreninde, Almanya’nın ve Avrupa’nın değişik kentlerinden anmaya katılan on binlerce kişi de taşıdıkları karanfilleri, Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg anısına mezarlığa bıraktı. Sol Parti Eş Başkanları Katja Kipping ve Bernd Riexinger ve Meclis Grubu Eş Başkanları Sahra Wagenknecht ve Dietmar  Bartsch çelenk bırakanlar arasındaydı.
Karl Liebknecht ve Roza Lüksemburg devrim ve sosyalizm mücadelemizde yaşıyor!