20 Ocak 2018 Cumartesi

Tarikatlar, cemaatler artık resmen devletin muhatabı..!

AKP ile cemaatler ve tarikatlar arasındaki iç içe geçmiş ilişkiler yeni bir boyuta taşındı.
Hükümet, her ne kadar, Gülen cemaatini 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardında olmakla suçlayıp destekçilerini cezalandırma yoluna gitse de başka cemaat ve tarikatlarla ilişkilerini sıklaştırma yolunu tercih etmiş görünüyor.
Bu tespiti doğrulayan haber Sözcü'den Deniz Aysan'a ait. Buna göre, cemaat, tarikat ve vakıflar bundan böyle resmi kutlama ve bayram törenlerinde protokole dahil olabilecekler.
Vergi muafiyetinden de yararlanan bu vakıfların başkan ve temsilcileri, protokol sıralarında bundan böyle boy gösterecek.
Bu adımın, Anayasa'daki laiklik ilkesi ile uyumluluğu tartışılsa da, vakıflar, cemaatler ve tarikatlar resmi protokol listesine 18. sıradan dahil edildi.
Aralarında Türkiye'nin en bilinen ve cemaat üye sayısı hayli çok olan İsmailağa cemaatinin vakfı İlim ve Hizmet vakfı da bulunuyor.
Bundan böyle 29 Ekim Cumhuriyet ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gibi törenlerde, bu yapıların temsilcileri de protokol sıralarındaki yerlerini alacak.
Bakanlar Kurulunda kabul edilen “Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Tören ve Kutlamalar Yönetmenliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik” bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
2012 yılında çıkarılan bir yönetmelikle bu kurumlara vergi muafiyeti de getirilmişti. Bu yönetmeliğe yapılan ekleme ile protokole de dahil edildiler. Böylece, Türkiye’deki 265 ‘vergi muafiyetine sahip’ vakıf protokol listesine girmiş oldu.
O listede Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın yönetim kurulunda olduğu TÜRGEV ve TÜGVA'nın yanısıra,Türkiye Diyanet Vakfı, Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı, Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı gibi kuruluşlar da bulunuyor.
Yurttaki çocuklara tecavüzle gündeme gelen Ensar Vakfı ve aşırı dinci eğilimleri ile bilinen İsmailağa Cemaati de protokoldeki yerini alacak gruplardan. İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfı’nın başkanı ve yönetim kurulunun kimlerden oluştuğu bilinmiyor. Ensar Vakfı’nın başkanlığını İsmail Cenk Dilberoğlu yapıyor.
Her ne kadar AKP, Gülen grubu ile mücadele edip bu tür yapılanmalara izin vermeyeceği ve devlete 'sızması'nın önünü alacağını iddia etse de, çok sayıda başka dini grupların kamu kurumlarına etkin bir şekilde sızdığı ve bu kurumların politikalarında etkin olduğu belirtiliyor.

Hatta kurumların cemaat ve tarikatlar arasında bölüşüldüğü, hangi cemaat ve tarikat üyelerinin hangi devlet kurumuna yerleşeceğinin tahsisisin bile yapıldığı gelen iddialar arasında.