13 Ocak 2018 Cumartesi

Tek tipe karşı kurumlar ve aileler ortak hareket edecek..!

OHAL kapsamında çıkartılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile çıkartılan tek tip kıyafet düzenlemesine ilişkin toplumun çeşitli kesimleri harekete geçerek, muhalefeti örgütleme çalışması başlattı. Aralarında meslek ve emek örgütü temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, demokratik kitle örgütleri temsilcileri ile birlikte hukukçular ve tutuklu yakınlarınınbda olduğu kişiler bir araya gelerek tek tipe karşı ortak hareket edecek.
‘Dışardakilerin üzerine düşen bir sorumluluk’
Düzenlemenin Resmi Gazeteden yayımlandıktan sonra tutuklularla görüştüklerini aktaran Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) İstanbul Eş Sözcüsü Avukat Serhat Çakmak, “Tutukluların tutumları çok net. Onlar bunu bir dayatma olarak ve insanlık onurunu zedeleyen bir şey olarak görüyor. Hukukçular olarak acil kriz masasını kısa sürede oluşturacaklarını belirten Çakmak, “Yakın zamanda hayata geçecek bu uygulamada söylemek istemiyoruz ama tutuklular sonunda ölüm dahi olsa bu elbiseleri giymeyeceklerini söylüyor. Biz de uzun süredir ne yapacağımızı konuşuyoruz. Onların tutumları nettir. İçerinin ruhunu bizim dışarıya yansıtmamız gerekiyor. Çünkü bu görev biz dışarıdakilerin üzerine düşen bir sorumluluktur” diye belirti.
‘Şantiye şantiye dolaşacağız’
Devrimci Yapı İşçileri Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, inşaat işçileri olarak tek tipi bir “saldırı” olarak değerlendirirken buna dayatmaya karşı güçleri oranında kamuoyu oluşturacaklarını söyledi. OHAL nedeniyle iş cinayetlerinde özellikle inşaat işçilerinin ölümlerinde hızlı artışın olduğunu hatırlatan Karabulut, “Tek tipe karşı herkes bulunduğu yerden ses çıkarmalıdır. Şantiye şantiye gerekirse dolaşıp işçilere bu uygulamanın kabul edilebilir olmadığını anlatacağız. Uygulamanın durdurulamadığı durumda toplumsal baskı ve zorbalık artacak ve böyle bir sistemde inşaat işçilerinin daha fazla ölmesi demektir” dedi.
‘İnsan hakkı ihlali’
İnşaat İşçileri Sendikası örgütlenme sekreteri Kadir Kurt da, artan baskılara dikkat çekerek, “Bugün bizim yevmiyemize eklenen sorunların yanı sıra toplumun başka sorunları da var. Bu yüzden inşaat işçilerine bunun bir insan hakkı ihlali olduğunu ve ekonomik sorunlarımız ile toplumun diğer sorunlarını anlatamaya çalışacağız. İnşaat işçileri olarak elinizden ne geliyorsa yapıp tüm demokratik kurumlar ile birlikte mücadele edeceğiz” diye konuştu.
Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi Dönem Sözcüsü Ümran Yurdayol ise, mücadelenin sadece tutuklulara bırakılmaması kadar mühim olduğunu vurgulayarak, sanatçısından kitle örgütüne herkesi ortak mücadeleye ve çağrılarına kulak vermeye çağırdı.