18 Mart 2018 Pazar

ÖSO Afrin'e girdi, ilk işi özgürlük heykelini yıkmak oldu..!

TSK ve cihatçı gruplardan oluşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri Afrin kent merkezine girdi. Bugüne kadar Suriye’nin en güvenli ve istikrarlı kenti olarak nitelendiren Afrin’de on binlerce aile göç etmek zorunda kaldı. Tekbirlerle merkeze giren ÖSO’luların ilk işi ise “zulme karşı özgürlük mücadelesi”nin simgesi olan Demirci Kawa heykelini iş makinesiyle yıkmak oldu. Demirci Kawa, iki gün sonra 21 Mart’ta kutlanacak olan ve Kürt halkının ulusal bayramı sayılan Newroz’un da simgesi.
DHA’nın haberinde yaşananlar, “Kent merkezinde bulunan Kava Meydanı’na ulaşan ÖSO güçleri burada uzun süre havaya silahlarıyla ateş açarak zaferi kutladı. Bazı ÖSO üyeleri ise daha sonra Kava heykeline kalaşnikof tüfekleri ile ateş ederek zarar verdi. Hasar gören heykel daha sonra halatlarla bağlandığı iş makinesi tarafından yıkıldı. ÖSO üyeleri Kava Meydanındaki heykelin yanı sıra kentin diğer noktalarındaki heykelleri de aynı şekilde silahla ateş ederek zarar verdikten sonra iş makineleri ile yerinden söktü” şeklinde aktarıldı.
TSK: TARİHİ ESERLER DOKUNULMAZDIR
TSK'den yapılan açıklamada da operasyon kapsamında yaşanan çatışmalarda bugüne kadar 46 askerin yaşamını yitirdiği, 225 askerin de yaralandığı belirtildi, “Harekâtın başlangıcından itibaren toplam 3603 terörist etkisiz hale getirilmiştir” denildi.
Açıklamada ayrıca, “Sivil/masum kişilerin hayatı, çevre, tarihi eserler ve dini/kültürel yapılar Türk Silahlı Kuvvetleri için dokunulmazdır" denildi.
MERKEZDE KONTROLÜ ALDILAR
Sabah saatlerinde Reuters haber ajansına konuşan bir ÖSO yetkilisi ise, YPG’nin güçlerini kentin bir bölümünden çektiğini, çatışmaların kentin kuzey, doğu ve batısında yoğunlaştığını söyledi.
Suriyeli Kürtlere ait haber ajansı ANHA da, sabah geçtiği haberinde kente yönelik hava operasyonlarının yoğunlaştığını, özellikle Mahmudiye Mahallesi’nde YPG ile TSK ve ÖSO arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını belirtti.