17 Nisan 2018 Salı

AKP’nin seçim kozu Kandil harekatı..!


İktisatçı Paul Samuelson’un ekonomik büyüme ve refah konusunu anlatmak için kullandığı ve aslında Birinci Dünya Savaşı’ndan bu yana kullanılagelen anonim ve meşhur bir söz: Daha fazla tereyağı mı daha fazla silah mı?
Örneğin Hitler Almanyası açık biçimde ikincisini yani silahı tercih ediyor ve silahlanıyor. Savaş sonrası kurulan yeni Almanya’da ise tereyağı yani barışçıl ekonomi ön planda ve bu yüzden Almanya her ne kadar dünyanın en önemli silah üreticilerinden biri olsa da büyük bir ordu kurmuyor.
Bu konuya gelmemizin nedeni ise Dünya’dan Alaattin Aktaş’ın dünkü erken seçim tartışmalarını ardından yazdığı bir yazı. Aktaş, öncelikle erken seçimin Bahçeli’nin istediği gibi 26 Ağustos’ta değil, Ekim ya da Kasım aylarında yapılacağını ileri sürüyor.
Bu iddiasını da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Mak Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat’ın sözleriyle destekliyor. Aktaş, ‘Kulat, seçimlerin çok büyük olasılıkla bu yıl ve Ekim ya da Kasım ayında yapılacağını, 26 Ağustos’un ise kesinlikle söz konusu olamayacağını söyledi.
26 Ağustos’un neden söz konusu olmayacağını belirtirken bu tarihin Kurban Bayramı’na denk geldiğine işaret etti. Hac için yurtdışında bulunup oy veremeyeceklerin çoğunun tercihinin ittifak lehine olacağını hatırlattı’ diyor.
Aktaş, Kulat’a ait bir başka önemli iddiayı da satırlarına taşıyor, şunları söylüyor:
‘Mehmet Ali Kulat’ın dile getirdiği önemli bir iddia daha var. Kulat, Türkiye’nin seçimlerden önce Kandil’e bir kara harekatı düzenleyeceği görüşünde olduğunu ve seçimin bu konu üstüne inşa edileceğini ifade etti… Ama ekonomik gidişatın iyi yönde olmayacağı da açık. Piyasa bir şekilde paraya boğulur, kurun yönü genel olarak yukarı olur, enflasyon da artık nereye giderse gider...’
Anlaşılan bugüne kadar seçimlerde halkın önüne tereyağı vaadiyle çıkan AKP iktidarı bu kez silah vaadiyle sahaya inecek. Belki de zaten çok zor durumdaki ekonomiyi toparlamak imkansız bir hale geldiği için. TSK’nın Kuzey Irak topraklarına Kandil güzergahında 20 kilometreye yakın giriş yapması da gündeme getirilen bu iddiaların yabana atılır olmadığını gösteriyor. Bakalım seçmen hangisini tercih edecek tereyağ mı, silah mı?