17 Nisan 2018 Salı

Çiftçinin borcu 17 kat arttı..!

Türkiye’deki 2 milyon 267 bin çiftçi, 17 Nisan Dünya Çiftçilerin Mücadele Günü’nü 15 yılda 17 kat artan borcuyla birlikte kutluyor. Köy ve kasabaları ziyaret ederek, patates üreticileri ve halkının sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin bankalara olan borçlarının 15 yılda 17 kat arttığını söyledi.
Çiftçinin borç batağında olduğunu ifade eden Gürer, 15 yıl önce 5.1 milyar lira olan çiftçilerin bankalara borçlarının, 2017’de 85.5 milyar liraya çıktığını aktardı. Mazota her gün gelen zamların Çiftçi Kayıt Sistemine dahil olup, mazot desteği alan kişilerin dahi kesesine bir katkısı olmadığı gibi binlerce kişinin sisteme dahil olmadığı için tam bir perişanlık yarattığını ifade eden Gürer, “AKP hükümeti, traktörü eve hapis ettirip karasabanlı günlerine çiftçiyi döndürecek gibi” dedi.
‘Çiftçileri özgürleştirin’
Öte yandan, Dünya çiftçi örgütü La Via Campesina üyesi olan Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu (ÇİFTÇİ-SEN), 17 Nisan Dünya Çiftçilerin Mücadele Günü’nü kutlayan bir açıklama yaptı. Bu özel günün 1996’dan bu yana kutlandığını anımsatan ÇİFTÇİ-SEN, kutlamaların bu yıl ki temasının, ‘Çiftileri Serbest Ticaret Anlaşmalarından Kurtarın- Özgürleştirin’ olduğunu belirtti.


17 Nisan’ın, dünya çiftçi hareketinde önemli bir kilometre taşı olduğunun belirtildiği yazılı açıklamada, Gıda Egemenliği’nin yaşama getirilmesi için gıdaya ilişkin uluslararası ticaretin azaltılması, en başta yönetimin Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) elinden alınması gerektiğinin ifade edildi. Açıklamada, “Mesleğimize olan saygımız ve halka karşı olan sorumluluğumuz gereği belirtmek isteriz ki; Tarımın küresel şirketlerin denetimine girmesini sağlayamak, onarılamaz yaralar açacaktır. Küçük çiftçiler olarak başta DTÖ ve serbest ticaret anlaşmalarının ölüm fermanımız olduğunu biliyoruz ve red ediyoruz” ifadelerine yer verildi.