11 Nisan 2018 Çarşamba

Hamile Çocuklara 'rızasıyla ilişkiye girdi' kamuflajı..'


Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki hamile çocuk skandalına yeni bir boyut daha eklendi.
Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan davanın iddianamesinde 15 yaşından büyük hamile çocuklardan "rızasıyla ilişkiye girdi" yazısı alındığı ve bu nedenle de ilgili makamlara bildirilmediği bilgisine yer verildi
Hastane Başhekim Yardımcısı A.A. ile Sosyal Hizmetler Uzmanı N.D. hakkında açılan dava dosyasında yer alan bilgilere göre; Suriyeli hamile çocukların sosyal hizmet birimine gitmedikleri için 110 hamile çocuğun yer aldığı listeden yalnız 3 çocuk için polise bildirim yapıldığı ortaya çıktı.
Hürriyet’te yer alan, Habertürk’ten Velisarıboğa’nın haberine, göre hamile olan 110 çocuğu ilgili makamlara bildirmediği iddia edilen Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı A.A. ile Sosyal Hizmetler Uzmanı N.D. hakkında 6 aydan 3.5 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı.
Başhekim Yardımcısı A.A. ile Sosyal Hizmetler Uzmanı N.D. hakkında, 1 Ocak 2017 ile 24 Mayıs 2017 tarihleri arasında, 18 yaşından küçük hamile çocuklarla ilgili yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal ettikleri suçlamasıyla 6 aydan 3.5 yıla kadar hapis cezasının istendiği yargılanma sürecine haziran ayında başlanacak.
Hamile çocuk skandalı aynı hastaneye 9 Mayıs 2017 tarihinde atanan Şerife İclal Nergiz göreve başlamsı ile ortaya çıkmıştı. Nergiz kendisinden önce hastaneye gelen çocuk yaştaki hamilelere görüşme raporu düzenlenmediğinin farkedilmesi üzerine durumu yetkili makamlara ve hastane yönetimine bildirmişti. Hastane yönetimin kendisine herhangi bir cevap vermemesi üzerine Şerife İclal Nergiz, çocuk yaşta hamile kalanların listesini Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunarak teslim etmişti.
Cumhuriyet Savcılığı'nca ifadeleri alınan A.A. ile N.D., ise hamile çocuklarla ilgili görüşme dosyalarını hazırladıklarını ancak özellikle Suriye uyruklu hamile çocukların sosyal hizmetler birimine gelmemesi nedeniyle görüşme yapılamadığı bu nedenle de suç duyurusunda bulanamadıklarını belirttiler.
A.A. ile N.D. aynı zamanda İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Hukuk Müşavirliği'nin 2010 tarihli yazısı doğrultusunda hamile çocuklara yönelik olarak darp, cebir, hile bulunmaması, herhangi bir istismar ve ihmal şüphesi olmaması, suçun şikâyete tabi olması nedeniyle suç duyurusunda bulunmadıklarını ifade ettiler.
Savcılık iddianamesinde ise "15 yaşından büyük veya küçük olduğuna bakılmaksızın, suç unsuru oluşturabilecek tüm vakaları görev gereği öğrenen kamu görevlilerinin, yetkili mercilere suç duyurusunda bulunması gerektiği"ne vurgu yapılarak, kamu görevlilerinin durumu cumhuriyet savcılarına bildirmek zorunda oldukları bilgisine yer verildi.