19 Nisan 2018 Perşembe

HDP'li Osman Baydemir ve Selma Irmak'ın milletvekillikleri düşürüldü..!


HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir ve HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ın haklarındaki cezaların istinaf mahkemesinde onaylanmasının ardından milletvekilliklerinin düşürülmesine dair tezkere Meclis Genel Kurulu’na geldi. Tezkereler okunmadan önce HDP’liler tezkereleri protesto ederek Genel Kurulu terk etti.
TBMM Genel Kurulu'nda, Baydemir ve Irmak'ın hakkında mahkemelerce verilen ve kesinleşmiş cezalara ilişkin Başbakanlık tezkereleri okunarak, bilgiye sunuldu. TBMM Genel Kurulu'nda okunan tezkerelerin ardından Baydemir ve Irmak'ın milletvekilliği düşürüldü.
GEREKÇELER HAKARET VE ÖRGÜT PROPAGANDASI
Osman Baydemir’in vekilliği, 2012 yılında, Diyarbakır Valiliği önünde meydana gelen olaylarda, görevli polislere karşı “hakaret” suçu işlediği gerekçesiyle verilen 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezasının onaylanması nedeniyle düşürüldü. Halen Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ın ise “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla aldığı 2 yıl hapis cezasını kesinleşmesi nedeniyle vekilliği düşürüldü.
MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLEN HDP'LİLERİN SAYISI 11'E ÇIKARILDI
Baydemir ve Irmak’ın vekilliklerinin düşürülmesiyle birlikte bugüne kadar vekilliği düşürülen HDP’lilerin sayısı 11’e çıktı. Daha önce Tuğba Hezer Öztürk, Leyla Zana ve Faysal Sarıyıldız’ın devamsızlık gerekçesiyle milletvekilliği düşürülmüştü.
Nursel Aydoğan, Ferhat Encu, Besime Konca, Ahmet Yıldırım, İbrahim Ayhan ve Figen Yüksekdağ’ın vekillikleri ise aldıkları cezaların kesinleşmesi nedeniyle düşürülmüştü.
HDP'NİN SANDALYE SAYISI 48'E DÜŞTÜ
1 Kasım 2015’teki genel seçimde HDP 59 sandalye kazanmıştı. Baydemir ve Irmak’ın milletvekilliklerinin düşürülmesinin ardından HDP’nin sandalye sayısı 48’e düştü.
HDP’nin dokuz milletvekili tutuklu . Bunlar Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Gülser Yıldırım, Çağlar Demirel, Ferhat Encü, İdris Baluken ve Burcu Çelik Özkan. Tutuklu vekiller de dikkate alındığında 59 sandalyeyle Meclis’e giren HDP’nin bugün yasama faaliyetlerine katılabilecek 42 milletvekili bulunuyor.
MECLİS’İN SİTESİ JET HIZIYLA DÜŞÜRDÜ
Irmak ve Baydemir’in vekilliğinin düşürülmesine dair tezkerenin Genel Kurul’da okunmasının hemen ardından Meclis sitesinde de iki isim “Milletvekilliği sona erenler” listesine eklendi.