31 Mayıs 2017 Çarşamba

ARJANTİNLİ KADINLAR KİTLESEL YÜRÜYÜŞE HAZIRLANIYOR..!

Uluslararası Kadın Grevi’nin ilham kaynağı olan Ni Una Menos Hareketi, kadın katliamlarına, cezasız kalan devlet terörizmine ve kadın düşmanı yargı gücüne karşı 3 Haziran’da kitlesel kadın yürüyüşü gerçekleştirecek.
Kadın hakları hareketi Ni Una Menos (Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz) Arjantin genelindeki ilk yürüyüşünden tam iki yıl sonra 3 Haziran’da bir kez daha sokaklarda olacak. Yürüyüşü planlamak üzere ilk toplantı yapıldı ve toplantıyla ilgili “Devlet kurumlarının ve maço şiddetinin dişlilerine karşı 3 Haziran’da [de Mayo] meydan[ın]a geri dönüyoruz. Onları sağ ve özgür istiyoruz’’ başlıklı açıklama yayınlandı.
Her güne bir kadın cinayeti
Açıklamada 2008’den beri kadın cinayetleri oranının her 40 saatte 1’den, her 18 saatte 1’e yükseldiğine dikkat çekildi.
Oluşumun tek talebinin kadın cinayetlerini bitirmek olmadığı kaydedilen açıklamada, devlet terörizminin cezasız kalmasına, siyasi iktidar ve kiliseyle suç ortaklığı yapan kadın düşmanın yargı gücüne karşı da seslerini yükseltecekleri belirtildi.
Plaza de Mayo anneleri gibi isyan
Baskıcı güçlerin kadınlara karşı saldırıya geçtiği, kadın cinayetlerini üzerinin örtüldüğü, kadınların sokaklarda bastırıldığı ve keyfi tutuklamalara maruz kaldıkları ifade edilen açıklamanın devamında,
“Alanlarda olmanın çılgınlığı denen şeyle ivmelenen feminist isyan güç kazandı. Bugün kendilerini meydanlarda bulan feministler gibi, siyasi eylemlilikleri olmuş anneanne ve annelerimizi kucaklıyoruz. Cezasızlığa karşı beyaz mendillerin meydanlarda dalgalanmasıyla başlayan isyan gibi (yine Plaza de Mayo annelerine atıfla) baskıcı güçler ve maço şiddeti vasıtasıyla mahallelerimizde ve evlerimizde her gün patlak veren şiddete karşı, 3 Haziran’da meydanlara çıkıyoruz. Maçoluk evlerimizin içerisindeki faşizmdir“ denildi.
‘Diri ve özgür olmak istiyoruz’
Nisan ayında her gün en azından bir kadın daha eksildikleri belirtilen açıklamanın sonunda ise, “Maço şiddetinin bizlere acıması yok. Bizi yasın sürekli şokuyla itaat ettirmeye çalışıyorlar. Fakat bu isimlerin hepsine ve her birine söz verdik ve bütün bu acının içinde gücümüzü yeniden kazanacağız. Hayatlarımızın her alanını sarsan ve buradan sokaklara taşan Ni Una Menos kolektif bir çığlık ve kucaklaşmadır. Zayıf olabiliriz, fakat birlikte olmak ve birbirimiz için orada olmak bizi güçlü kılıyor.
Feminist meclislerde bir araya geleceğiz ve 3 Haziran’da sokaklarda yeniden buluşacağız“ ifadeleri yer aldı.
BUENOS AIRES