31 Mayıs 2017 Çarşamba

HDK’DEN GEZİ AÇIKLAMASI

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu, Gezi direnişinin 4’üncü yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. “Gezi ruhuyla biz kazanacağız” başlığı ile yayınlanan açıklamada, OHAL’de yaşanan hak ihlallerine ve hukuksuzluklar ile Kürdistan’da yaşanan savaşa dikkat çekildi.

Açıklamanın devamında, “Gezi’de açığa çıkan birleşik mücadele tartışmasız temel reçetemizdir. OHAL süreci içerisinde, mukayeseye yer bırakmayan eşitsiz koşullarda girilen Başkanlık Referandumu, YSK eliyle yapılan darbe ile birlikte tamamen gayrı-meşru bir hal almıştır. Unutulmamalıdır ki, Saray başta olmak üzere devletin tüm birimlerince yapılan ittifaka ve hukuksuz bir biçimde eklenen oylara rağmen, Hayır’ı kazandıran temel irade, Gezi direnişinin hafızası ve gücüdür. Gezi isyanı, ‘Hayır Meclis’leri ile birlikte halkların, inançların ezilenlerin, işçilerin, kadınların, LGBTİ’lerin kendini politik özne biçiminde ifade ettiği doğrudan demokraside ısrarının, kesintisiz mücadelenin yaratıcısı olmuştur” denildi.
Birlikteliğin gücüne işaret edilen açıklamada, Gezi’de, Rakka’da, Rojava’da yaşamını yitirenler anıldı. Açıklamada şunlar aktarıldı: “Gezi’nin 4. yılında, ‘Meydanlarda, barikatlarda, farklılıklarımız esasımızdır’ şiarıyla ilmek ilmek ördüğümüz Gezi ruhunun, faşizme karşı mücadelede büyütülmesi noktasında üstümüze düşen görevi yerine getireceğimiz sözüyle, tüm ezilenleri birleşik barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz.”