27 Mayıs 2017 Cumartesi

TTK bünyesinde üç ayda 713 “iş kazası”

Yaşamları hiçe sayılarak ağır sömürü koşullarına mahkum edilen ve her gün ölümle burun buruna gelen maden işçileri “iş kazaları”yla karşı karşıya gelmeye devam ediyor. Özellikle kaçak ve özel ocaklarda hayata geçirilen kuralsız ve denetimsiz çalışma koşulları nedeniyle maden işçileri katledilip yaralanırken TTK bünyesinde dahi yüzlerce işçi geçirdikleri “iş kazaları”nda ölümün ucundan dönüyorlar.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), 2017 yılının Ocak, Şubat ve Mart ayında gerçekleşen “iş kazaları” ve iş cinayetlerine ilişkin açıkladığı veriler maden işçilerinin karşılaştığı bu tabloyu ortaya koyuyor.
TTK verilerine göre; Genel Müdürlük, Armutçuk, Amasra, Üzülmez, Karadon ve Kozlu müesseselerinde yılın ilk üç ayında meydana gelen iş kazalarında 713 madenci yaralanırken 1 işçi de Karadon Müessesesi'nde iş cinayetinde katledildi. Açıklanan verilere göre; Ocak ayında 224 işçi, Şubat ayında 206 işçi, Mart ayında ise 283 işçi iş kazasında yaralandı.
İş kazalarının gerçekleştiği müesseseler ve aylar şu şekilde açıklandı:
“TTK Genel Müdürlük’te Ocak ayında 1, Şubat ayında 1, Mart ayında 4 kişi kaza geçirdi.
“Armutçuk Müessesesi’nde; Ocak ayında 27, Şubat ayında 25, Mart ayında 35 kişi kaza geçirdi.
“Amasra Müessesi'nde Ocak ayında 16, Şubat ayında 11, Mart ayında 11 kişi kaza geçirdi.
“Üzülmez Müessesesi'nde Ocak ayında 59, Şubat ayında 48, Mart ayında 69 kişi kaza geçirdi.
“Karadon Müessesi’nde Ocak ayında 51, Şubat ayında 49, Mart ayında 72 kişi kaza geçirirken, Ocak ayında 1 maden işçisi yaşamını yitirdi.
“Kozlu Müessesesi'nde Ocak ayında 70, Şubat ayında 72, Mart ayında 92 kişi kaza geçirdi.”