26 Mayıs 2017 Cuma

Şişecam işçisi baskıya rağmen kararlı: Üretim her vardiyada bir saat durdu..!

AKP-patron işbirliğiyle grevleri yasaklanan Şişecam işçileri fabrikalardaki bekleyişlerini vardiyalarda bir saat iş bırakma eylemine dönüştürdü. Patron, iş bırakma eylemine baskıyla karşılık verse de işçiler kararlı: Talepleri kabul edilmediği takdirde üretim daha uzun süre duracak!
AKP-patron işbirliğiyle ilan ettikleri grev yasaklanan, bunun üzerine fabrikalarda eylem süreci başlatan Kristal-İş üyesi Şişecam işçileri tüm fabrikalarda ve her vardiyada bir saat iş bırakma sürecine geçti.
Şişecam patronu ise iktidardan da aldığı açık destek ile işçileri eylemlerinden caydırmak için baskılarını artırmaya başladı. Trakya fabrikasındaki bir saatlik üretim durdurma eyleminin ardından işçiler hakkında tutanak tutturan Şişecam patronu, vardiyaları dışında fabrikada bekleyen işçilerin yemek hakkından yararlanmaması için de giriş kartlarını tek kullanımlık hale getirdi.
Geri adım atılmazsa üretim daha uzun süreli duracak
Fabrika yönetimlerinin işçileri yıldırmaya dönük adımları ise şimdilik karşılık bulmadı. İşçiler fabrikada yaptıkları toplantılarda bu baskıların kendilerini yıldırmaya dönük olduğunu, ancak bu baskıların üzerinden yine dirayetli ve örgütlü durarak gelebileceklerini dile getirdi.
Her vardiyada bir saat üretimi durdurma eyleminin patrona verilen ilk ciddi mesaj olduğunu belirten Şişecam işçileri, toplu sözleşme görüşmelerindeki taleplerinin karşılanmaması halinde üretimi durdurma eylemlerinin zaman aralığını genişleteceklerini ifade etti.
Şişecam işçileri, “tabandan gelen taleplere göre hareket edeceğini” söyleyen Kristal-İş yönetimine de eylemlerin dozunu artırma çağrısı yaptı.
Schneider işçisinden dayanışma eylemi
Öte yandan farklı işkollarında da Şişecam işçileriyle dayanışma eylemleri başladı.
İzmir’de Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Schneider Elektrik işçileri, Şişecam işçilerine destek olmak için fabrika önünde bir basın açıklaması yaptı. “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Şişecam işçisi yalnız değildir” ve “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganlarının atıldığı basın açıklamasında İşyeri Komitesi üyesi Raşit Ekin konuştu.
Bakanlar Kurulu’nun “milli güvenliğin bozucu” gerekçesiyle grevi yasaklamasının AKP’nin işçi haklarına açık saldırısı olduğunu söyleyen Ekin, metal işkolunda da benzer bir yasağın olduğunu anımsattı. Grevin kazanılmış bir hak olduğunun altını çizen Ekin, “Grev hakkına yönelik emek düşmanı kararları şiddetle kınıyor, grev yasaklarının derhal kaldırılmasını talep ediyoruz. Grevi yasaklanan Şişecam işçi kardeşlerimizin yanındayız” dedi.