25 Mayıs 2017 Perşembe

BOLŞEVİK DEVRİMİNİN SIRA NEFERİ KAMO 135.YAŞINDA..!

Leninin fedasi Kamo olarak bilinen Semyon Arşakoviç Ter Petrosyan Mayıs 1882 de Gürcistanın Gori kasabasında doğdu ve 14 Temmuz 1922, Tiflis, Gürcistanda bir kamyonun çarpması sonucu yaşama gözlerini kapadı.
. Haylaz bir çocukluk dönemini ailesiyle, özellikle de babası ile kavga ederek geçirdi. Babasının zoruyla, Tiflis papaz okuluna gönderildi. İsyankarlığı ve haylazlığı yüzünden okuldan atıldı. Okulda tanışıp ölene kadar yoldaş kalacağı Stalin den Burjuva düzeninin tüm pisliklerini ve onlara kin duymayı öğrendi. İşte bu dönemde Bolşeviklere katıldı. Esas adı Semyon Arşakoviç Ter Petrosyan bilinen parti adıyla Kamo bir devrim neferidir Bu sıra neferinin kamulaştırmacı ve gizli teknikte uzman biriis olduğu ve Bolçeviklerin askeri eylemlerinin çoğunda yer aldığı bilinmektedir.
Kamo'nun yetenekleri yazı yazmak ya da Markşist öğretinin propagandasını yapabilmek yönünde pek gelişmemiştir. Ve bu yönüyle ''eğitimli'' ölçülerine uymaz. Ama Bolşevikler onun inandığı ve bildiği konulardaki gözükara cesaretini, kararlılığını ve teknik işlerdeki başarısını dikkate almışlar ve devrimin başarısı için değerlendirmişlerdir. Bu dönem Rusya nın bir çok yerinde komünistlerin mali ihtiyaçlarını gidermek için kamulaştırma ve cezalandırma haberlerinin alındığı ve bir çok devrimcinin cesur ve kararlı tavırlarının, ölümlerinin veya sürgünlerinin dilden dile aktarıldığı bir dönemdir. Kamo da bu dönemin değerleri ve haberleri ile yetişmiştir.
Kuşku yok ki, devrimin sıra neferleri ''sıradan'' devrimciler değillerdir. Onların proleter devrimin gerçekleşmesindeki payları da asla küçümsenemez. Devrimci bir örgüt, gücünü, yetenek ve kapasitelerinin azamisine uygun iş bölümü sorumluluklar temelinde kullanarak, görevlerinde uzmanlaşmış devrim neferlerinden alır. Bu sıra neferleri devrimci siyasetin sınıf ve kitleler içinde mayalanmasını sağlar.
Evet. Semyon Arşakoviç Ter Petrosyan bilinen parti adıyla Kamo bir devrim neferidir. Çünkü yaşamını adadığı devrim ve sosyalizm kavgası adına Bolşevik Partiye tüm yetenek ve kapasitesini vermiştir. Bu komünist partinin içerisinde, aldığı sorumluluğun gereğini yerine getirebilmek için, kendini ve örgütünü geliştirerek, belki burjuvazinin sınıfında kalmış ama çoğu devrimciye de örnek ve önder olmuştur. Bolşevik Parti önderliğindeki devrim farklı işlerde uzmanlaşmış ve önderleşmiş, Kamo gibi nice devrim neferinin omuzlarında yükselmiştir. Her biri bütününün olmazsa olmaz parçalarıdır. Ve hiç biri bir biriyle kıyaslanmamalıdır. Nice adları, sanları duyulmamış sıra neferi, yeteneklerini kavgaya katmış ve Bolşevik Partiyi oluşturmuşlardır.
Bugün Türkiye Kuzey kürdistan coğrafyasında böyle bir komünist partiyi kurabilmekse öncelikle hedef, bu coğrafyada da
Ekim Devrimini yaratan Lenin çağının devrimciler kuşağından, bolşevik devrimci tipinin en özgün kişiliklerinden biridir Kamo: Devrimci mücadeleye bütün varlığı ve benliğiyle katılmak,. yaşamını devriminin zaferine adamak, çelikten bir iradeye, tükenmez enerjiye ve sarsılmaz bir inanca sahip olmak. Zorluklardan ve engellerden yılmamak ve umutsuzluğa düşmemek, hiç bir koşulda boyun eğmeye, uzlaşmaya ve fırsatçılığa yanaşmamak, devrimin çıkarlarını ve devrimci onuru her şeyin üstünde tutmak.
Bütün bunlar bolşevik devrimci kişiliğin tipik özellikleri olup Kamo'nun yaşamı da, onun bu özelliklere sahip olduğunun canlı tanığıdır.
Kamo'nun yaiamı, çocuksu bir saflığının, doğal bir özverisinin, içten, sıcak ve yalın kişiliğinin, neredeyse çocuksu saflıkta ve yumuşaklıkta bir yüreğinin olduğunu hissediyoruz.
Bütün bu özelliklerin tek bir insanda toplanması, ilk bakışta çelişik gibi görünebilir. Ama değildir. Zira, Kamo tutarlı bir insandır ve gerçek bir bolşevik militandır.
Nitekim, devrim ve sosyalizm savaşımına bağlılık, özveri, ve kararlılık göstermiş nice devrimcinin yaşamı da Kamo gibi bize örnek olmalıdır.
135.yılında İyiki Doğdun sevgili Kamo, İyi ki yaşadın ve senden sonraki komünistlere öğrettin.Kamo, Anısı ve militan mücadele özellikleriyle kavgamızda daima yaşayacaktır.