23 Mayıs 2017 Salı

Filistinli tutsakların açlık grevi direnişi 2. Ayında sürüyor..!

1500 Filistinli tutsağın “Onur grevi” diye anılan direnişi 2. ayına girdi. İsrail’in Askalan, Nefha, Raymon, Hedaim, Biir Seba zindanlarında bulunan Filistinkli tüm tutsakların katılımıyla devam eden açlık grevi siyonist İsrail rejimini sıkıştırmaya başladı. Direniş karşısında acze düşen ırkçı Benyamin Netanyahu hükümeti kirli yöntemlerle direnişi zayıflatmaya çalışsa da Filistinli tutsakların kararlılığı sürüyor.
Talepler kabul edilene kadar direniş
Açlık Grevi Komitesi, tutsakların talepleri kabul edilene kadar direnişin devam edeceğini açıkladı. Cezaevleri koşullarının düzeltilmesi, ailelerle yapılan görüşmeler, sağlık koşulları ve hasta tutsakların tedavisi, basın-yayın ve kıyafet yasakları, çocuk ve kadın tutsakların maruz kaldığı muamele, hücre cezası, idari tutukluluk gibi konularda talepler listesi yayınlayan komite, talepler kabul edilene kadar açlık grevinin devam edeceğini ilan etti.
B. Netanyahu hükümeti, görünürde açlık grevini önemsemiyor. Ancak kirli propagandanın başlatılması siyonist rejimin hiç de rahat olmadığını gözler önüne serdi. El Fetih liderlerinden Mervan Barguti’nin açlık grevini bıraktığına dair yalan haberlerin yayılması, direnişin şimdiden İsrail hükümetini sıkıştırmaya başladığına işaret ediyor.
Zindan direnişini sürdüren tutsakların kararlılığı, dışarıda da geniş yankı uyandırıyor. Sadece Batı Şeria ile Gazze’de değil, Amman, Beyrut, Şam gibi Arap başkentlerinde de tutsaklarla dayanışma eylemleri örgütleniyor. Tutsaklarla Dayanışma Komitesi (TDK) kuran Filistinli örgüt, hareket ve dernekler kurdukları direniş çadırlarında tutsaklarla dayanışma eylemleri örgütlüyorlar.
İsrail zindanlarındaki 6 bin 500 tutsağın sadece bin 500’ü açlık grevine katılmasına rağmen, dayanışma eylemlerine Filistinli örgütlerin tümü destek veriyor. Hamas tutsakları açlık grevine katılmazken, bu İslamcı hareket hem direnişi hem dayanışma eylemlerini desteklediğini belirtiyor. Bu arada hem Filistinli hem farklı ülkelerin ilerici Arap aydın ve sanatçıları da direnişe destek veriyorlar. Aralarında Filistin direnişinin simge isimlerinden Leyla Halid’in de bulunduğu Filistinli şahsiyetler de dayanışma açlık grevine başladılar. İlerici Arap basını direnişe geniş yer verirken, Lübnan merkezli Al Mayadeen kanalı ise “onur grevi” logosunu ekranlarına taşıyor.
Açlık grevinin Filistin el Nakba’sının 69. yıl dönümüne denk düşmesi, zindan direnişinin geniş kitleler tarafından duyulup desteklenmesine vesile oldu. Bu çakışma, direnen tutsakları, siyonist işgale ve İsrail vahşetine karşı direnişin simgesi haline getirdi. ı
İsrail zindanlarından açıklama yapan Mervan Barguti, tutsakların taleplerinin kabul edilmesi için dışarıdaki dayanışma eylemlerinin genel direnişe dönüştürülmesi çağrısında bulundu. Barguti’nin çağrısına destek veren TDK, Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs için genel grev çağrısı yaptı.
Tutsakların mücadelesine tam destek verdiklerini ilan eden örgüt ve hareketler buna uygun bir pratik sergilerlerse, güçlü ve etkili bir genel grevin gerçekleşmesi mümkün olacak. Bu ise tutsaklar için moral kaynağı, ırkçı Netanyahu hükümeti için ise güçlü bir basınç olacaktır.
Bilindiği üzere Batıa Şeri ile Gazze 2007’den beri bölünmüş durumda. Batı Şeria’da El Fetih’in, Gazze’de ise Hamas’ın hakimiyeti var. İsrail’in saldırı ve katliamlarına maruz kalan Filistin halkının ödediği bedeller, bu akılalmaz bölünme ile daha da ağırlaşıyor. Buna rağmen Hamas, Müslüman Kardeşler’in Filistin kolu olarak hareket ederken, Mahmut Abbas liderliğindeki El Fetih ise, “ABD barışı”ndan medet uman uzlaşmacı/işbirlikçi politikadan vazgeçmiyor.
Bu iki hareketin etkili olması ve aksi yöndeki söylemlere rağmen bölünmeyi ortadan kaldırmak için hiçbir somut adım atmamaları, halen Filistin direnişinin temel açmazlarından biridir. Bu bölünmeye rağmen zindan direnişi, tüm tarafları tutsaklarla dayanışma içinde olmaya zorladı. Direnişe verilen desteğin boyutu farklı olsa da, bütün hareket, örgüt ve dernekler tutsaklarla dayanışma içinde olduklarını ilan ettiler. Bu ise, bir kez daha bölünmenin sorgulanmasını ve bu vahim duruma bir an önce son verilmesi gerektiğini dile getiren seslerin yükselmesine vesile oldu.
İsrail zindanlarında halen 6500 tutsak bulunuyor. Bunların 58’i kadın, 300’ü çocuk, bin 800’ü hasta, 500’ü idari tutuklu (herhangi bir mahkeme kararı olmadan keyfi şekilde zindana atılanlar).

Filistinli tutsaklar, İsrail’in Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’ü işgal ettiği 1967 yılından bu yana 23. kez toplu açlık grevi gerçekleştiriyorlar. Direniş hem içeride hem dışarıda aynı kararlılıkla (ki, bunun olmaması için bir neden görünmüyor) devam ederse ırkçı-siyonist B. Netanyahu hükümeti geri adım atmak zorunda kalacaktır.