31 Mayıs 2017 Çarşamba

Hüseyin Cevahir Devrimci Bir Teorisyen ve Uzlaşmaz Bir Militan Duruşun Adıdır....!


Mahir Çayan’la birlikte, Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi’nin kurucularından, aynı zamanda Türkiye’de teslim olmayan devrimci militan geleneğin tohumunu saçanlardan biridir Cevahir.
SBF‘de öğrenciyken yaz tatilinde Kürt kentlerini köylerini dolaşıp burada gördüğü izlenimlerini yazdı, doğru tespitleriyle ulusal sorun üzerine devrimci bakış açısın önünü açmaya çalıştı. 
“Kalın çizgileriyle edebiyatımızın dünü” gibi bir inceleme yazısı yazdı, edebiyat ve sanat üzerine devrimci bakış açısını şekillendirmeye çalıştı.
“Küba devrimi üzerine” inceleme yazısı yazdı.Bu aynı yazıda yaptığı
“Orta-doğu halklarının devrimci mücadelesi ve kurtuluşu birbirine sıkı sıkıya bağlıdır. Artık Orta-doğu’da Ürdün’ün, Lübnan’ın, vs. tek tek kurtuluşu değil, bütün Orta-doğu halklarının emperyalizmden ve feodalizmden kurtuluşu söz konusudur. Aynı şekilde, Latin Amerika’da da kurtuluş kıta çapında olacaktır”şeklindeki, “komşu ülke halklarının birlikte mücadele etmesi” yönündeki tespiti bugün de geçerliliğini koruyor.
Teorik çalışmaları dışında yakın arkadaşları O’nu, “öyküler ve şiir yazardı, Shakespeare okurdu ve Jimi Hendrix dinlerdi” diye anlatıyor.
Bugün isyanla direnen gençlerin yüreğinde birer Cevahir var.
Bu zenginliği ve donanımı sığdırdığı hayatının sonunda da İstanbul.Maltepede yoldaşı Mahir Çayanla birlikte 51 saat süren destansı bir direniş bırakarak veda etti. Tarih 1 Haziran 1971’di.
O Hüseyin Cevahir. Dersimli Kürt bir ailenin çocuğuydu.
Bıraktığı miras bugün sokak sokak barikatlarda, çatışmalarda yaşıyor.
Onu tanısalar da tanımasalar da bugün sokaklarda iktidarın her türlü tehditine rağmen inatla, isyanla direnenlerin yüreğinde birer Cevahir var.
Cevahirn Maltepede Yaktığı Direniş Geleneği Sürüyor..!