6 Ekim 2017 Cuma

Kadıköy’de Nuriye ve Semih için eylem yapıldı: Zorla müdahale işkencedir.!

Nuriye ve Semih İçin Dayanışma, İstanbul Kadıköy’de yaptığı eylemle açlık grevinin 212. günündeki tutuklu kamu emekçileri Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın serbest bırakılmasını ve taleplerinin kabul edilmesini istedi.
Saat 19.30’da Süreyya Operası önünde başlayan eylemde “Açlık grevi 212. gününde. İşimizi geri istiyoruz” ozaliti açılırken, Gülmen ve Özakça’nın fotoğrafları taşındı. Semih Özakça’nın 28 Eylül’de görülen duruşmasında yaptığı savunmadan bölümlerin yazılı olduğu dövizler de eylemde yer aldı. Polis de çevrede yığınak yaptı.
“Gülmen tecrit altında, müdahale tehdidiyle tutuluyor”
Alkışlarla, “Nuriye, Semih yaşayacak!”, “KHK’lar gidecek biz kalacağız!”, “Zorla müdahale işkencedir!” sloganları atılarak başlayan eylemde basın açıklaması Ülkü Gündoğdu tarafından okundu. Bir gecede çıkarılan KHK’larla işlerinden atılan emekçilerin başlattığı Yüksel direnişinin gelişimi hatırlatılarak başlayan açıklamada, direnişin polis saldırılarına karşın sürdüğü ve toplumun büyük bir kısmında umut yarattığı ifade edildi. İki direnişçinin tutuklanmasının ardından onlar için yapılan eylemlerin de saldırıya uğradığına değinilerek “Devletin sistematik işkencesi açık bir şekilde gözler önüne serildi” vurgusu yapıldı.
Açıklamada, avukatlarının tutuklanmasına ve Gülmen’in zorla müdahale amacıyla hastaneye kaçırılmasına da değinildi. Gülmen’in zorla müdahale tehdidi altında, refakatçisi olmaksızın, çok sayıda kolluk gücüyle birlikte tutulduğu aktarılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın, “devlet vatandaşının sağlığından sorumludur” iddiasını ortaya atarak, “bilinci kapanması durumunda” zorla müdahale yapılması için hastaneye yazı yazdığına dikkat çekildi.
Açıklama Gülmen ve Özakça’nın taleplerinin kabul edilmesi istenerek, 20 Ekim’de Sincan Hapishanesi’nde duruşma salonunda görülecek davaya katılım çağrısıyla sona erdi.
“Direnişçilerin savunma yapmaları engellenmeye çalışılıyor”
Eylemin devamında Av. Canan Gözcü konuştu. Gülmen ve Özakça’nın tutuklanmasının zorla müdahalenin önünü açmak için gerçekleştirildiğine dikkat çeken Gözcü, ilk duruşmalarından iki gün önce 16 avukatının gözaltına alınarak 14’ünün tutuklanmasına da değindi. Tutuklu avukatların savunmalarının önüne geçmek için 100’ün üzerinde avukata da dosya üzerinde kısıtlama kararı verildiğini belirten Gözcü “Nuriye, Semih yalnız değildir. Devrimci avukatlar onurumuzdur” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi’nin (YÇKM) gerçekleştirdiği dinletinin ardından eylem “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganlarıyla sonlandı.