18 Kasım 2017 Cumartesi

295. F Oturması: Görme engelli Aydın Nas serbest bırakılsın!

Galatasaray Meydanı’ndaki eylemde “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın”, “Tedavi haktır engellenemez!”, “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” pankartlarının yanı sıra hasta tutsakların fotoğrafları açılarak eylem başlatıldı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu adına yapılan konuşmada; bu hafta çok sayıda tutsağın sürgün sevk saldırısı ile karşılaştığı belirtildi. Mehmet Yamaç’ın yeni açılan Kayseri T Tipi’ne sürgün edildiği belirtilirken Tekirdağ F Tipi Hapishanesi’nden yaklaşık 30 tutsağın da sürgün sevk saldırısıyla karşılaştığı bilgisi verildi. Erol Zavar’ın da sürgün edilenler arasında olduğu belirtilirken tutsakların bir gece yarısı habersizce sürgün edildiği, eşyalarını dahi alamadan pijamalarla götürüldükleri anlatıldı. Durumdan haberdar olmayan aile e avukatların ise hapishane görüşlerinde bekletildikleri söylendi.
Elazığ’da tutsaklara işkence
Komisyon adına basın açıklamasını ise Meryem Bars okudu. Hapishanelerde her gün yeni bir saldırının yaşandığına dikkat çekilerek başlayan açıklamada Elazığ T ve E Tipi hapishanelerinde 2 ayı aşkın süredir tutsaklara “terör kimliği” dayatması yapıldığı, ayakta sayım işkencesini kabul etmeyen tutsakların saldırıya uğradığı anlatıldı. Tutsakların aileleriyle görüştürülmediği, telefon haklarının gasp edildiği, kargoyla gelen eşyalarının verilmediği aktarılarak buna karşın tutsakların 10 günü aşkındır süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde oldukları belirtildi. Geçen hafta da kadın tutsaklara fiziki saldırı ve işkence yapıldığı, birçok kadın tutsağın yaralandığı, İlke Başak Baydar’ın da kan kustuğu söylendi.
Son olarak hapishaneden yükselen dumanlar sonucu ambulans ve itfaiyenin hapishaneye gittiği hapishane yönetimi ili yapılan görüşmeler neticesinde bunun “rutin bir tatbikattan kaynaklandığı”nın söylendiği anlatılarak 19 Aralık 2000 katliamının öncesinde de benzer tatbikatlar yapıldığı hatırlatıldı.
Yüzde 100 görme engelli Aydın Nas serbest bırakılmıyor
Basın açıklamasının devamında %100 görme engelli hasta tutsak Aydın Nas’ın sağlık durumu hakkında bilgi verildi. 2013 yılında tutuklanan Nas’ın “örgüt üyeliği”nden ceza aldığı belirtildi. Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin tedavisinin mümkün olmadığı ve yaşamsal ihtiyaçlarını kendi başına gideremeyeceği yönündeki raporuna karşın Adli Tıp Kurumu’nun hapishanede infazına devam edilebileceği yönünde rapor verdiği aktarıldı.
Bandırma 1 No’lu T Tipi Hapishanesi’nde tutulan Aydın Nas’ın bütün ihtiyaçlarının koğuş arkadaşları tarafından karşılandığı belirtilerek Nas ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle açıklama sonlandırıldı.
Eylem “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!”, “Tedavi haktır engellenemez!”, “Aydın Nas serbest bırakılsın!”- “İçerde dışarda direnmek haktır!” sloganlarıyla sona erdi.