19 Kasım 2017 Pazar

7 gündür açlık grevinde: Nuriye ve Semih’in duruşmasına katıldığım için işten atıldım..!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne karşı kadro ve geriye dönük ilave tediye davası açtıkları için işten atılan 271 işçiden biri de 2 çocuk babası Mahir Kılıç’tı. Belediye tarafından "verimlilik ve performans yetersizliği" gerekçe gösterilerek işten atılan Kılıç, arkadaşlarının desteğiyle sürdürdüğü açlık grevi eyleminin 7'nci gününe girdi. Mezopotamya Ajansı’na Kılıç, KHK ile ihraç edilen eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın duruşmasına katılmak için aldığı izin nedeniyle işten atıldığını söyledi.
İşten atılma süreci ve sonrasını anlatan Kılıç, çıkarılırken hiçbir tazminat ödenmediğini ve işsizlik maaşı alamadığını kaydetti. Kendisine açlık grevine girmekten başka çare bırakılmadığını kaydeden Kılıç, kadro beklerken işinden edildiğini söyledi.
'İŞİME GERİ DÖNMEK İÇİN MÜCADELE VERİYORUM'
İşçilerin açtığı kadro davaları yavaş yavaş kazanıldıkça İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bunu tehlike olarak gördüğünü dile getiren Kılıç, "CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, her platformda, basın açıklaması, panellerde 'Taşeron sorununu biz bitireceğiz, kadroyu biz vereceğiz' diyor. Fakat kadro beklerken Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bizi kapının önüne koymayı tercih etti. Yapılan bir yanlış, haksızlık, hukuksuzluk var. Bu adaletsizlik ve hukuksuzluğa bir an önce son verilmesini istiyoruz. Aziz Kocaoğlu'ndan tek beklentimiz var. Yapmış olduğu hatadan geri dönmesini istiyoruz. İşime geri dönmek için bu mücadeleyi veriyorum" diye konuştu.
'Kemal Kılıçdaroğlu'ndan gelecek adımı bekliyorum'Açlık grevine başladığı gün 6 arkadaşının Kılıçdaroğlu ile görüşme sağladıklarını ve görüşme sonucunda ilgileneceklerini dile getirdiklerini aktaran Kılıç, şimdilik Kılıçdaroğlu'ndan gelecek olumlu adımı beklediğini belirtti. Herhangi bir olumlu dönüş oluncaya dek açlık grevini sürdüreceğini belirten Kılıç, "Şu an açlık grevimi 60 gün olarak belirledim. Eğer olumlu bir sonuç gelmezse 61'inci günde suyu ve şekeri de keseceğim. Ölüm orucu direnişine geçeceğim. Artık bu işin dönüşü yok. İstediğimiz tek şey çocuklarımızın hayat standartlarını bir tık yukarı taşımak. Bu davayı açarken kimseden siyasi, şahsi çıkar gözetmedik" dedi.
'İşçilerin arkasında sendika yok'
İşten atılan bütün işçilerin DİSK Genel İş Sendikası'na üye olduklarını hatırlatan Kılıç, sendikaya da eleştiride bulunarak, işçilerin haklarının savunulması gerektiğini söyledi. Kadro ve ilave tediye davası açan 271 işçiye sahip çıkılmadığını kaydeden Kılıç, "Yemiş oldukları bir sermaye var sermayeleri bitti tükendi. Artık insanların kendilerine güvenleri kalmadı. İşçiler artık biliyorlar ki arkalarında sendika yok. Bizde diyoruz ki; sermaye artık bitti gelin bu ayıbı temizleyin" şeklinde konuştu.
'İşimize geri dönene kadar direneceğiz'

Açlık grevindeki Kılıç’a destek için her gün yanına giden Barış Kaya ise, belediyenin özel şirketi İZELMAN'da 12 yıldır engelli kadrosunda çalışırken aynı gerekçeyle işten atıldığını söyledi. 6 ay önce teknisyenlik göreviyle ödüllendirildiğini aktaran Kaya, Büyükşehir Belediyesi ile sendika arasında imzalanan yeni iş sözleşmesinde işçinin işten atılmaması kuralı olduğunu ve yapılan sözleşmenin altında belediye başkanın da imzası olduğunu kaydetti. Kaya, şöyle devam etti: “25 yıldır bu belediyede çalışan, emek veren kadın arkadaşlarımız işten çıkarıldı. Belediyenin her kurulunda emekleri var. Yani belediye bürokratları, başkanları belediyenin yanından geçmezken, onlar burada emek harcıyorlardı. Nereden bakarsanız bakın çok haksız ve adaletsiz bir tutumla işten çıkarıldık. İnsanların kadro haklarını ellerinden almış oldular. Bizde Mahir arkadaşlarımızla birlikte sabah akşam işimize geri dönene kadar burada direneceğiz."