19 Kasım 2017 Pazar

‘Yılın ilk 5 ayında 182 çocuk istismara maruz kaldı’..!


Mersin Kadın Platformu, "Çocuk susar, sen susma” sloganıyla başlattığı "Kırmızı Balon" kampanyası kapsamında çocuk istismarına ilişkin panel düzenledi. Mersin Tabip Odası'nda düzenlenen panele konuşmacı olarak Mersin Çocuk Destek Merkezi'nden Sosyal Hizmet Uzmanı Bayram Dölen, Toplumsal Dayanışma için Psikologlar Derneği (TODAP) üyesi Psikolog Seçil Sezen ve Saadet Özkan, Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (UCİM) avukatı Burcu Düzen Gürler katıldı.
Çocuklar en çok yakınları tarafından istismar ediliyor’
Panelde konuşan TODAP üyesi Psikolog Seçil Sezen, çocuk istismarı ve çocuk istismarının çeşitleri hakkında bilgilendirme yaptı. Çocukların genellikle yakınları tarafından istismar edildiklerini söyleyen Sezen, özellikle çocuklarda istismar vakalarının genellikle dokunma, okşama, pornografik videoların izletilmesi veya cinsel içerikli sohbetlerle yapıldığını kaydetti.
Türkiye’de çocuk istismarının yüzde 33 oranında olduğunu belirten Sezen, bunların yüzde 71'inin kız çocuklarına yüzde 29'unun ise erkek çocuklara yönelik olduğu ve dünyada her 5 çocuktan 2'sinin istismara maruz kaldığının da bilimsel verilerle tespit edildiğini belirtti.
Türkiye'de 2017 yılının ilk 5 ayında 182 çocuğun cinsel istismara maruz bırakıldığını söyleyen Sezen, "Çocuklar, korkutularak ya da ikna edilerek cinsel istismara maruz bırakılıyor. Çocuklar korktuklarından ya da sevdikleri tarafından terk edilme korkuları yaşadıkları için birçok kez yaşadıklarını anlatmıyor" dedi.
‘Yasal düzenlemeler yapılmalı’
Sezen, yakınları tarafından istismara maruz kalan çocukların bu durumu tekrar tekrar yaşamalarının da travmayı arttırdığını söyledi.
Küçük yaşlarda istismara uğrayan çocuklarda ergenlik döneminde, korku, kızgınlık, değersizlik hissi gibi duygusal etkiler görüldüğünü aktaran Sezen, yine erginlik yaşlarında bu durumun bayılma, bedensel olarak kendine zarar verme, patolojik bağlanma, kendilerinin de istismar uygulayabilme gibi davranışsal etkiler görüldüğünü belirtti.
Sezen, çocukların istismardan korunabilmesi için caydırıcı yasal ve idari düzenlemeler yapılması, ailelerin eğitilmesi, çocuklara hoşlanmadıkları davranışlarla karşılaştığında “hayır” diyebilme becerisinin kazandırılması ve çocuklara iyi dokunma ile kötü dokunma arasındaki farkların öğretilmesi gerektiğini aktardı.

Panel soru cevap bölümü ardından sona erdi.