12 Kasım 2017 Pazar

Irak Kürdistan Merkezli 7.3 büyüklüğünde deprem: İran ve Irakı Vurdu En az 136 ölü 350 yaralı... Türkiye'den de hissedildi..!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKYB) bağlı Süleymaniye kenti yakınlarında dün saat 21.18’de deprem oldu. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi’ne göre; 7.3 büyüklüğündeki ve 33.9 kilometre derinlikte meydana gelen depremin merkez üssü Halepçe kentinin 32 kilometre güneybatısı olarak belirlendi. Deprem, Irak ve Türkiye'nin yanı sıra İran, Suriye, Kuveyt, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de hissedildi. Deprem İran, Suriye, İsrail, Azerbaycan ve Kuveyt’in yanı sıra Türkiye’den de hissedildi. Hakkari, Van, Muş, Batman, Diyarbakır, Malatya ve Şırnak’ta sarsıntıyı hissedenler sokaklara çıktı.
Irak'ta Kürdistanında 7 kişi öldü
Depremde ilk belirlemelere göre çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi. Depremden sonra ilk gelen bilgilere göre Süleymaniye'de 8 köyde büyük hasar var. Irak'taki depremde en az 7 kişinin yaşamı yitirdiğini öğrenildi.
İran'da en az 129 ölü, 300 yaralı
Depremin İran sınırında yaşanması nedeniyle ülkenin batısındaki 8 köyde hasar meydana geldi. İranlı yetkililer onlarca kişinin hayatını kaybettiğini, yüzlercesinin de yaralandığını duyurdu. Depremin ardından hem İran’da hem de Irak’ta uzun süre elektrikler kesildi.
İran devlet televizyonu, Irak sınırı yakınında yer alan Kirmanşah (Kasr-ı Şirin) kentinde ilk belirlemelere göre en az 129 kişinin hayatını kaybettiğini, 300'den fazla kişinin yaralandığını bildirdi.
Derbendihan Barajı'na yakın yerlerde tahliye cağrısı
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Ziraat ve Su Kaynakları Bakanı Abdulsettar Mecid, yaptığı yazılı açıklamada, Süleymaniye'deki barajda hasar meydana geldiğini, zararın boyutlarının tespiti için çalışma başlatıldığını bildirdi.
Mecid, zararın tespiti ve olası bir felaketin önüne geçilmesi için özellikle Derbendihan Barajı'nın zemininde incelemelerin yapılacağını belirterek, evleri baraja yakın olanlara can güvenlikleri için bölgeden uzaklaşmaları çağrısında bulundu.
Cizre'de hastalar tahliye edilidi
Irak’ın Süleymaniye kentinde meydana gelen deprem Şırnak’ın Cizre ilçesinde de hissedildi. Deprem nedeniyle Devlet Hastanesi acil servisindeki hastalar tedbir amacıyla tahliye edildi.
Irak’ın güneydoğusundaki Süleymaniye kentinde meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem, Cizre’de de hissedildi. Deprem nedeniyle büyük korku yaşayan vatandaşlar evlerini terk ederek, sokaklara çıktı. Cizre Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi acil servisindeki hasta ve hasta yakınları da tedbir amacıyla tahliye edildi. Hastanede görevli polisler, deprem sarsıntısının hissedilmesiyle birlikte vatandaşlardan dışarı çıkmalarını istedi. Bazı hastalar kollarına takılı serumlarla birlikte hastaneyi terk etti. Sarsıntının ardından hasta ve hasta yakınları yeniden içeriye alındı.
Artçı sarsıntılar devam ediyor
21.18'deki 7.3'lük depremin ardından saat 00.33'te 4.8'lik artçı deprem daha meydana geldi.
Türkiye'den de hissedildi
Deprem, hissedildiği Diyarbakır, Mardin ve Batman'da korkuya neden oldu. Yaklaşık 40 saniye süren deprem nedeniyle panik yaşayan vatandaşlar, kendilerini sokağa attı. Depremin ardından Süleymaniye'deki 8 köyde büyük hasar olduğu belirtildi.