19 Kasım 2017 Pazar

Kayyım en az 46 bin aileyi vurdu..!

CHP İşveren Sendikaları ve Meslek Birlikleri Genel Başkan Yardımcılığı tarafından “OHAL, İş Dünyası, Kaybeden Türkiye” başlıklı bir rapor hazırlandı.
Rapora göre; bu süreçte, 1020 şirket TMSF’nin yönetimine geçti, 107 gerçek kişinin mal varlıklarına da kayyım olarak atandı.
İTHALATÇILAR BAŞKA ÜLKELERE KAYDI
Cumhuriyet'in haberine göre, CHP’nin hazırladığı “OHAL, İş Dünyası ve Kaybeden Türkiye” raporunda, Türkiye’den ithalat yapan firmaların başka ülkelere kaydığı, uluslararası firmaların CEO ve üst düzey yöneticilerinin Türkiye’ye seyahat gerçekleştirmediği, Avrupalı turistin başka ülkeleri tercih ettiği, kongre organizatörlerinin Türkiye’yi tercih etmediği vurgulandı.
46 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYORDU
Raporda KHK'larla piyasaya doğrudan müdahale edildiğine dikkat çekildi. Raporda kayyım atanan kuruluşlarda binlerce kişinin çalıştığına dikkat çekildi. Söz konusu şirketlerin toplam aktif büyüklüğü yaklaşık 41 milyar lira, özkaynak toplamı yaklaşık 18.2 milyar lira, ciro toplamın yaklaşık 22 milyar olarak açıklanırken, bu şirketlerde 46 bin 357 kişinin istihdam edildiği bildirildi.
İŞ DÜNYASININ SORUNLARI
Yabancı firmalar başka ülkere kaydı OHAL sürecinde iş dünyasının yaşadığı bazı olaylar raporda şöyle sıralandı:
- Türkiye’den ithalat yapan firmalar tedarik riski duyuyor, bazı firmalar Türkiye’de iş yaptıkları firmalara el konulması tedirginliğiyle fason üretimlerini başka ülkelere kaydırıyor.
- Uluslararası bazı firmaların OHAL olan ülkelerle kontrat yapmama prensipleri bulunuyor ve Türkiye kökenli firmalarla kontrat yapmama yoluna gidiyor.
- Sigorta şirketleri, OHAL nedeniyle Türkiye’ye yönelik seyahat ve sağlık sigortası yapmıyor.
- Uluslararası firmaların CEO ve diğer üst düzey yöneticileri Türkiye’yi seyahat etmiyor. Üreticiler, sanayiciler, büyük uluslararası firmaların belirlediği ülkelerde ürünlerini tanıtmaya, pazarlamaya çalışıyor.
-KHK’lerle OHAL ilanın gerekçesi dışında ekonomi ile ilgili de düzenlemeler yapılması, yerli ve yabancı firmalar için risk ve belirsizlik oluşturuyor. Belirsizliklerin artması yatırımların da yavaşlamasına, askıya alınmasına neden oluyor.
- Türkiye’ye yönelik seyahat düşüncelerinde olumsuz etki oluşturuyor, özellikle Avrupalı turist başka ülkeleri tercih ediyor.
-Kongre organizatörleri OHAL nedeniyle Türkiye’yi tercih etmiyor.