11 Ocak 2018 Perşembe

Erdoğan-Gül Kavgası AYM'de mi Sürüyor; Yerel Mahkeme, AYM kararını tanımadı: Altan ve Alpay’ın tutukluluğuna devam..!

“FETÖ” adı altındaki operasyonlar kapsamında 30 Temmuz 2016’da tutuklanan eski Zaman gazetesi yazarı Şahin Alpay’ın bireysel başvurusunu değerlendiren Anayasa Mahkemesi (AYM), “hak ihlali” gerekçesiyle tahliye kararı vermişti.
AYM “HAK İHLALİ” DEDİ, MEHMET ALTAN VE ŞAHİN
Karar üzerine Alpay’ın ve Altan’ın avukatları hızla tahliye başvurusunda bulundu. Başvuruları değerlendiren İstanbul 13. ve 26. Ağır Ceza mahkemeleri, üst mahkeme olan AYM’nin kararını tanımadı ve tutukluluğunun devamına karar verdi.
Mahkemeler, ret kararında AYM kararının kendilerine tebliğ edilmediğini, ayrıca yüksek mahkemenin “tedbir” niteliğinde bir karar vermediğini, sanığa atılı suçun vasıf ve mahiyetini, mevcut delil durumunu değiştiren bir durum da olmadığını gerekçe gösterdi.
AYM Twitter’dan yanıtladı: Tedbir kararıdır, sitede mevcuttur
AYM ise mahkemelerin “tedbir niteliğinde olmadığı” iddiası ve tahliyenin reddi kararlarına resmi Twitter hesabından yanıt verdi. Yapılan paylaşımlarda AYM kararlarının tutuklama tedbirine ilişkin olduğunun altı çizildi, mahkeme kararlarına AYM’nin sitesinden ulaşılabileceğini kaydetti
Tahliyede erdoğan-Gül Kavgasımı
Anayasa Mahkemesi (AYM), “FETÖ” adı altındaki soruşturmalar kapsamında tutuklu eski Zaman gazetesi yazarı Şahin Alpay ve akademisyen Mehmet Altan’ın tutukluluğunun “hak ihlali” olduğuna kanaat getirdi ve tahliye gerekliliğine dönük bir karar verdi.
AYM’nin kararına karşın yerel mahkemeler, AYM’nin “tedbir” niteliğinde bir karar vermediğini ve kararın kendilerine tebliğ edilmediğini gerekçe göstererek tahliye başvurularını reddetti. AYM ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada kararın “tedbir” niteliğinde olduğunun ve kararların AYM sitesinde bulunduğunun altını çizdi.
Böylece AYM’nin tutuklu gazeteciler ve akademisyenler için emsal niteliğinde olan kararı, yerel/alt mahkeme tarafından tanınmayarak bir yargı krizinin konusu haline geldi.
Tahliye kararlarını 6’ya karşı 11 oyla alan AYM’de 11 üyenin Ahmet Necdet Sezer ile Abdullah Gül döneminde, 6 üyenin ise Tayyip Erdoğan döneminde atanması ise haliyle bir soruyu akla getirdi: Yargı krizinin merkezindeki karar, Gül’ün Erdoğan’a golü mü?