17 Ocak 2018 Çarşamba

MGK Toplantısın da OHAL yine uzatıldı, Afrin’e tehdit yağdı..!

"Afrin operasyonu" ve "OHAL'in uzatılması" gündemiyle yılın ilk Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı yapıldı. Ardından 5 maddelik bildiri yayımlandı. MGK OHAL'in uzatılması yönünde tavsiye kararı aldı. Afrin'e dönük operasyon için de "Terörist ordusu kurulmasına izin verilmeyecek" denildi. Bildiride ABD için adı geçmeden şu ifadeler kullanıldı: "NATO çatısı altında ve ikili ilişkilerimizde müttefikimiz olan bir devletin, güvenliğimizi dikkate almadan teröristleri ortak ilan edip silahlandırması üzüntüyle karşılanmıştır." MGK toplantısının ardından Bakanlar Kurulu da toplandı. Toplantınına ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Bakanlar Kurulu toplantısında OHAL'in uzatılmasına karar verildiğini açıkladı. Operasyonun ise ne zaman başlayacağına ilişkin tarih vermedi. Her iki kritik toplantının ardından yapılan açıklama da Afrin'e tehdit vardı.
MGK toplantısı bugün saat 15.20'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. MGK’nın gündeminde “Afrin operasyonu” ve “OHAL'in uzatılması” vardı.
4 BUÇUK SAAT SÜRDÜ
Kritik toplantı saat 19:40'da sona erdi. Toplantı yaklaşık 4.5 saat sürdü.
İŞTE 5 MADDELİK MGK BİLDİRİSİ
5 maddelik MGK bildirisi şöyle:
“1. Ülkemizin asayiş ve güvenliğini etkileyen iç ve dış gelişmeler ile Türkiye'yi yakından ilgilendiren uluslararası konular gözden geçirilmiş; terörle mücadele çalışmaları tüm boyutlarıyla ele alınmıştır. terör örgütlerinin faaliyetleri başta olmak üzere, ülkemizin millî güvenliğine yönelik tehditlere karşı hukuk çerçevesinde alınan ve kurulumuzca önerilen tedbirler gözden geçirilmiş; terörün sonlandırılması için yurt içinde ve yurt dışında azim ve kararlılıkla sürdürülen mücadele kapsamlı şekilde değerlendirilmiştir.
2. 2017 yılı içinde meydana gelen hadiseler ile 2018 yılına dair muhtemel gelişmeler, millî güvenlik siyaseti çerçevesinde müzakere edilmiştir.
'TERÖR KORİDORU OLUŞTURULMASINA İZİN VERİLMEYECEK'
3. Terör örgütlerinin ülkemize yönelik açık tehdidi söz konusu iken, NATO çatısı altında ve ikili ilişkilerimizde müttefikimiz olan bir devletin, güvenliğimizi dikkate almadan teröristleri ortak ilan edip silahlandırması üzüntüyle karşılanmıştır.
Suriye'de DEAŞ ile fiilî mücadelenin büyük ölçüde tamamlanmış olması sebebiyle, PKK/PYD-YPG terör örgütüne verilen silah, araç ve gereçlerin, gecikmeksizin toplanması gerektiği kuvvetle vurgulanmıştır.
Türkiye'nin, sınırlarının hemen yanıbaşında bir terör koridoru oluşturulmasına ve bir terörist ordusu kurulmasına izin vermeyeceği, bu konuda gereken her türlü tedbirin alınacağı belirtilmiştir.
Sınır emniyetimizi tahkim etmenin yanı sıra vatandaşlarımız ile bölge halkının can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla, ilk aşamada Suriye'nin batısından ülkemize yöneltilen tehditlerin bertaraf edilmesi için gereken adımların derhal ve kararlılıkla atılacağı vurgulanmıştır.
Ülkemizin, üyesi olduğu uluslararası örgütlerden ve taraf olduğu uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan sorumluluklarını, terörle mücadele dâhil yerine getirmek suretiyle, bölge ve dünya barışına önemli katkılar sağladığının altı çizilerek, müttefiklerimizden de aynı ilkeli tutumun beklendiği ifade edilmiştir.
KUDÜS'ÜN STATÜSÜ
4. İslam İşbirliği Teşkilatı'nın İstanbul'da yapılan toplantısında sergilenen "Doğu Kudüs'ün Filistin Devleti'nin başkenti olduğu" yönündeki irade ile Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda alınan Kudüs'ün statüsünün korunmasına ve Filistin'e destek kararının, bölgede istikrarın ve kalıcı barışın sağlanmasına hizmet edeceği tekraren teyit edilmiştir.
OHAL'İN UZATILMASI TAVSİYESİ
5. Terör örgütleriyle mücadele kapsamında, yurt bütününde uygulanan Olağanüstü Hâl değerlendirilmiş; demokrasimizin, hukuk devleti ilkesinin ve vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik tedbirlerin devamlılığını sağlamak üzere hükûmete, Olağanüstü Hâlin uzatılması tavsiyesinde bulunulması kararlaştırılmıştır.”
BAKANLAR KURULU TOPLANTISI SONA ERDİ
MGK toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantısı başladı.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen toplantı, saat 20.30'da başladı.
Toplantının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) OHAL’in uzatılması için aldığı tavsiye kararının hükümet tarafından kabul edildiğini söyledi. Bozdağ, OHAL tezkeresinin, TBMM Başkanlığına gönderildiğini aktardı, tezkerenin kabul edilmesinin ardından OHAL’in uzatılacağını belirtti.
'AFRİN OPERASYONUNUN NE ZAMAN BAŞLAYACAĞI ÖNCEDEN AÇIKLANMAZ'
Bozdağ, Afrin operasyonuna ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"Son günlerde 'Suriye sınır güvenliği görev gücü' adı altında terörist bir ordu çabaları çok net bir şekilde gözüküyor. Bölgede terör koridoru oluşturulması ve sınır güvenliği adı altında terörist bir ordunun oluşturulması ve desteklenmesi Türkiye'nin toprak bütünlüğü, sınır güvenliği, can ve mal emniyeti bakımından tartışmasız bir tehdittir. Bunu herkesin böyle görmesi lazım. Türk milleti ve devletinin bekası söz konusu olduğu zaman riskleri ortadan kaldırmak, tehditleri yok etmek gerektiğinde bunları tereddütsüz yapmalıdır.Türkiye bu noktada artık sabrının son noktasına gelmiştir. Bu konuda atılması gereken adımlar neyse Türkiye bu adımları atmakta kararlıdır.“
Bekir Bozdağ, "Rusya'nın Afrin Operasyonu'na bakışı nedir? İkna edildi mi? ABD ile gerçekleştirilen temaslarda ne gibi yanıtlar verildi?" sorusuna şöyle cevap verdi:
"Bugüne kadar ABD yönetiminin Suriye ile ilgili bize söyledikleri ile arazide yaptıkları arasında çok büyük çelişki olduğunu ifade etmek isteriz. ABD'nin PYD'ye verdiği desteği derhal sonlandırması son derece önemlidir. Arazide yapılanlara baktığınızda müttefiklikle uzaktan yakından alakası yok. Sütten ağzımız yandı yoğurdu üfleyerek yiyeceğiz. Türkiye'nin bekası için atması gereken adımları atması için kimseden icazet almaya ihtiyacı yoktur.
"Atacağımız adımları başkaları ne der demeden atacağız" diyen Bozdağ açıklamasını şöyle sürdürdü:
"DEAŞ bahane edilmek suretiyle bölgede siyasal hedefler doğrultusunda çalışmalar yapılıyor. İzaha gerek yok, her şey ortada. Şu anda DEAŞ terör örgütü diye bir örgüt neredeyse kalmadı. DEAŞ'ı yok etmek maksadıyla ABD bölgede bulunuyorsa ABD bu silahları nereye veriyor. İşbirliğinin DEAŞ sadece kılıfıdır. Afrin'de ve diğer yerlerde Türkiye'nin söyledikleri yerine gelmediği taktirde kendi hukukumuzu korumak için kararlı bir şekilde adımlarımızı atacağız. Atacağımız adımları başkaları ne der demeden atacağız. Bu ne zaman olacak? Ansızın. Şu dakikada, şu saatte olacak diye bir açıklama yapmamız uygun değil. Ne zaman başlayacak, ne kadar sürecek? Tabi bunu ilgililer değerlendiriyorlar. Bununla ilgili adım atma konusu gerektiği zaman bu takvim çerçevesinde yapılacaktır. Hükümet Sözcüsünün ilanıyla bu işler olmaz."
CANAN KAFTANCIOĞLU AÇIKLAMASI
Bozdağ CHP İl Başkanı seçilen Canan Kaftancıoğlu ile ilgili de sorulan soruya da “Ana muhalefet partisi iktidar alternatifidir. CHP il kongresini yaptı. Bir il başkanı seçti. CHP gibi Türkiye'nin en köklü, eski partisinin İstanbul gibi bir ilinin başkanlığını devletine seri katil diyen, toplumun milli ve manevi değerlerine saygısı olmayan yaklaşımlar ortaya koyan, milli değerler ile kavgası olan, sokak eylemcisi, marjinal zihniyete sahip birisini İstanbul il başkanı seçilmiş olması çok manidardır. Türkiye ve CHP adına üzüntü veren bir durumdur. CHP bu tutumuyla devletine 'seri katil'diyen birini il başkanı yapamaz. CHP gittikçe marjinalleşmektedir. CHP il başkanı yapmanın bedelini sandıkta ödeyecektir. Ama Türkiye'de ilk defa böyle bir il başkanı oldu. Biz de tepkimizi tavrımızı ortaya koyduk. Bundan sonrası onların bileceği iş” diye cevap verdi