16 Nisan 2018 Pazartesi

Afrin savaşı bütçe açığını şişirdi

Ocak ayının 20’sinde başlayan Afrin Operasyonu’nu beklentilerden kısa sürdü ve 18 Mart’ta ilçe merkezinin ele geçirilmesiyle son buldu.

Ancak 2 aydaki biraz daha kısa süren bu operasyonun bile bütçede önemli tahribatlara yol açtığı ortaya çıktı. Yılın ilk 3 ayında bütçe açığı artan vergi gelirlerine rağmen geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 14.9 milyar liradan 20.2 milyara yükseldi.  

Hürriyet’ten Neşe Karanfil’in haberine göre yılın ilk çeyreğinde Savunma Sanayi Fonu’na aktarılan ödenek tutarı 3.6 milyar lirayı bulurken, geçen yılın ilk çeyreğindeki 1.3 milyar liralık harcamaya göre artış oranı yüzde 176 olarak gerçekleşti.

Hükümet’in seçim ekonomisini andırır şekilde artan harcamaları nedeniyle bütçe açığı geçen yıl hedeflerin üzerine çıkarak 47.4 milyar liraya yükselmişti.

Hazine’nin bütçe açığını finanse edebilmek için piyasalardan aşırı borçlanmaya gitmesi ise piyasadaki faiz oranlarında yükselişe yol açtı. Hükümet bu yıl için 65.9 milyar liralık bitçe açığı hedefi koyarken artan harcamalar nedeniyle söz konusu rakamın üçte biri ilk çeyrekte gerçekleşmiş oldu.