10 Nisan 2018 Salı

Ankara’da taşerona ve OHAL’e karşı 1 Mayıs..!

Ankara’da bulunan sendikalar ve meslek odaları bu yıl 1 Mayıs’ı ortak kutlama kararı aldı. Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB, Ankara Tabip Odası ve Ankara Serbest Muhasebe ve Mali Müşavirler Odası 1 Mayıs için Tandoğan Meydanı’na başvuruda bulundu. Bu yıl 1 Mayıs’ta hangi taleplerle alanlara çıkacaklarını konuştuğumuz işçi sendikalarının Ankara şubeleri, taşeron sistemin kaldırılması, özelleştirmelerin durdurulması ve hak aramanın önünde büyük bir engel olan OHAL’in kaldırılması taleplerini dile getireceklerini söylediler.
PETROLLERİN PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNE KARŞI
Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Şuayip Gül, bu yıl 1 Mayıs’taki en önemli taleplerinin özelleştirmelere ve OHAL’e karşı mücadele olduğunu söyledi. Türkiye Petrolleri’ndeki (TP) sondaj, kuyu tamamlama ve jeofizik operasyonların geçtiğimiz yıl TPIC’e devredilmesine tepki gösteren Gül, burada 1200 işçinin elindeki işin TPIC’e devredildiğini söyledi. Türkiye Petrolleri’nde devirden sonra yaşananlara dikkat çeken Gül, işçi sayısının 6 binden 2 bin 800’lere kadar gerilmediğini aktardı. Temmuz ayında da işçi kıyımının gündeme gelmesini beklediklerini dile getiren Gül, işten atılan işçilerin 1600 TL asgari ücretle çalışmaya mahkum edileceklerine dikkat çekti. Bu uygulamanın da Varlık Fonu kapsamında OHAL KHK’leri ile hayata geçirildiğini vurgulayan Gül, “OHAL’in bir an önce kaldırılmasını istiyoruz. Bu KHK’ler ile üç gün sonra kıdem tazminatımıza da el uzatabilirler. Grev yasaklarının olduğu bir OHAL döneminde, işçiler alanlarda çıkmaktan kaygılanıyor. Ankara’da ne zamandır 20 kişinin bile bir araya gelmesine izin verilmiyor” dedi. Şeker fabrikaları gibi Türkiye Petrolleri’nin de bu ülkenin önemli bir değeri olduğunu belirten Gül, özelleştirme politikalarına, kamu varlıklarının talan edilmesine karşı taleplerini 1 Mayıs’ta haykıracaklarını söyledi.
TAŞERON İŞÇİLER KADRO İSTEYECEK
Yol-İş Ankara 1 No’lu Şube Teşkilatlandırma Sekreteri Şaban Çekil, özellikle taşeron çalışmanın son bulması taleplerini güçlü bir şekilde haykıracaklarını dile getirdi. Kara yollarında çalışan işçiler olarak taşerondan çok çektiklerini anlatan Çekil, çoğu kara yolları işçisinin öğle yemeği bile yiyemediğini söyledi. Bu da yetmezmiş gibi son çıkarılan KHK ile kadro dışı bırakıldıklarını anlatan Çekil, “Bu bardağı taşıran son damla oldu. Bunu asla kabul etmeyeceğiz, her alanda dile getireceğiz. Diğer kurumlarda da binlerce taşerona kadro verilmedi. Belediye ve özel idarelerde de verilmiş gibi yapıldı. Çünkü belediyelerde firmalarda işçilerin devamlı çalışmasına kadro dediler. Asıl işi yaptığımız halde biz kara yolları işçilerini kadro dışı bıraktılar” dedi. 1 Mayıs’ın tüm işçilerin bayramı olduğunu ifade eden Çekil, sendikalı sendikasız, taşeron kadrolu demeden tüm işçilerin 1 Mayıs’ta alana çıkarak taleplerini dile getirmeye çağırdı.
SENDİKAYA ÜYE YAPTIKLARI İÇİN HAPİSTELER!
TÜMTİS Ankara Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan’ın da arasında bulunduğu TÜMTİS’in üye ve yöneticileri “Sendika üye sayısını çoğalttıkları” gibi bir suçlamayla halen cezaevinde. Gazetemize konuşan TÜMTİS Ankara Şube Yeni Başkanı Haydar Arslan, “Arkadaşlarımız cezaevinde yatıyor. O nedenle bu yıl 1 Mayıs’a daha kitlesel katılmalıyız. Biz sendika olarak her yıl eş ve çocuklarımızla 1 Mayıs’lara katılıyoruz. Bu yıl da öyle yapacağız” dedi. Türkiye’deki özelleştirmelere, şeker fabrikalarının satılmasına karşı taleplerini dile getireceklerini belirten Arslan, DHL Express’te, Gaziantep Babacanlar Nakliyattaki direnişlerinin de 1 Mayıslara yansıyacağını söyledi.
DİSK: TEK ADAM REJİMİNE KARŞI
DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün şöyle konuştu: “Türkiye’de iş barışının bozulduğu, dışarıda dostunun kalmadığı, ekonomik verilerin kötüleştiği, yoksulluğun büyüdüğü bir dönemden geçiyoruz. Demokrasiden uzaklaşmak ve tek adam rejimine gidişat açısından da benzer bir durum söz konusu. Türkiye’nin büyük bir çoğunluğunu oluşturan işçiler, emekçiler, köylüler, küçük esnaf, işsizler, emeklilerin yok sayıldığı, tüm krizlerin faturasının bizlere yıkıldığı bir dönemden geçiyoruz. 1 Mayıs işçi sınıfının sorunlarının uluslararası biçimde, en geniş meydanlarda, en geniş katılımla dile getirdiği, taleplerini ortaya koyduğu, birlikte mücadele sözü verdiği alanlardır. Biz de bu çerçevede Ankara’da hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.”
TÜRK-İŞ İL TEMSİLCİSİNİN DEMECİNE TÜRK METAL ENGELİ
Ankara’da kutlanacak ortak 1 Mayıs için Türk-İş İl Temsilcisi ve Türk Metal Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Halil İbrahim Alpoğlu’dan da görüş almak istedik. Yüz yüze görüştüğümüz Alpoğlu, sorularımızı yanıtladı, 1 Mayıs’a ilişkin işçilerin ve Türk-İş’in sıkça dile getirdiği görüşlerini aktardı. Ancak görüşmenin hemen ardından Alpoğlu, telefonla arayarak ilginç bir açıklama yaptı. Gazetemize görüş vermeden önce Türk Metal Sendikası Genel Merkezini aradığını ancak ulaşamadığını söyleyen Alpoğlu, görüşmenin ardından kendisine ulaşan Türk Metal Genel Merkezinin demeç vermesini istemediğini aktardı. Türk Metal Genel Merkezinin kendisinden “Türk-İş Ankara Temsilcisi olarak kendisinin değil, Türk-İş Genel Merkezinin” bu konuda görüş vermesini istediğini dile getiren Alpoğlu, konuyla ilgili Türk Metal Genel Merkeziyle konuşabileceğimizi söyledi. Başkentte yapılacak 1 Mayıs mitingin düzenleyicisi olan işçi sendikalarının Ankara şubeleri ile görüştüğümüzü, bu nedenle kendisinden demeç istediğimizi söylediğimiz Alpoğlu, görüş veremeyeceğini tekrarladı. Türk Metal Sendikasının müdahalesinin sebebini sorduğumuz Alpoğlu, “Türk-İş Genel Merkezi ile farklı bir şey söylenilmemesi” olduğunu ileri sürdü.
Evrensel